Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
GET TO KNOW : Our States Penghulu!! 85/22667 2020/6/25 22:13 mdameer
TT session 2020 in Penang 4/2283 2020/6/19 23:01 Golfer
W124 E280 MP PArts and Maintenance 2/1324 2020/6/13 8:28 raz
updated tire price list 217/106478 2020/6/13 8:22 raz
Mercedes Mechanics, AC Man, Wireman, Tireshop 21/10452 2020/5/20 12:32 timyap
1989 W124 300CE stalling while slowing down 2/2796 2020/5/20 12:16 timyap
W212 E-Classe Owners 76/18356 2020/4/9 22:17 dushendra
W220 S280 facelift 0/1189 2020/4/9 22:10 dushendra
W245 B170 Transmission Visit Workshop error 0/1533 2020/4/1 21:42 Brother
Repair Lamella Sunroof W245 B170 0/1003 2020/4/1 19:44 Brother
TT Session in Penang 2018 12/4551 2020/2/28 23:06 Golfer
Banner Battery 2/2500 2020/2/28 23:04 Golfer
Black stain on saddle brown nappa seats 0/1681 2020/1/30 21:54 Rey
Merry Christmas 0/1956 2019/12/24 22:45 Golfer
Dynamic shock absorbers replacement 3/2467 2019/12/6 15:31 126208W
Flipkey replacement needed 0/1076 2019/11/17 0:34 alvin488
How to activate Navi in W204 0/1232 2019/11/14 16:42 MaN_MoRiNi
W211 aircond wshop 1/1451 2019/11/5 19:16 JavaKajang
w210 SERVICE CENTER(CHEAP AND BEST) 1/1540 2019/9/22 16:53 han
SRS LIGHT ON - 124 0/1886 2019/9/10 16:05 skcsec
W210 half cut Front Bumper 0/1367 2019/9/5 17:30 dudelouv
Hello guys 0/1468 2019/8/30 11:03 mal
W202 C220 1996 auto 0/1867 2019/8/24 21:02 aridz1
W212 windscreen replacement in JB 3/2592 2019/8/21 13:23 alexl
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 260/48247 2019/8/14 5:50 enkil
190E 2.6 (Manual) 0/2998 2019/7/4 12:08 cossie_mozzie
Genuine Mercedes Benz E280 Masterpiece W124 (For Sale) 0/3675 2019/6/17 17:04 cossie_mozzie
Ideal engine transplant for 190E 2/3217 2019/6/14 9:56 cossie_mozzie
car idle and stall 5/2344 2019/6/11 22:48 Golfer
vibration on rev 1/3165 2019/5/15 21:00 Gan
Anyone knows what this button is? 3/4235 2019/5/15 18:42 Plinker
REPAIR MILEAGE METER - 124 MODEL 6/3472 2019/5/7 17:43 Plinker
Two Doors with or without tops Mercedes Members 214/44064 2019/4/11 14:55 126208W
Auxiliary fan brand recommendation 1/3321 2019/4/7 0:16 shiningstar
E300 HYBRID ( Blue tech) Diesel 0/3347 2019/3/26 22:44 SERVICOM
Groovy Sunshade Bulk Purchase 15/9295 2019/3/18 1:17 techjack
WHO R YOU? 334/55776 2019/3/4 14:01 benz-lover
Madeline 19/6101 2019/3/4 12:17 deezed
Kipas laju sedangkan temperature 80-95 0/3004 2019/2/26 15:54 adhary
Subwoofer W212 3/5180 2019/2/2 23:44 Mabel
Good Night... 165/27372 2019/1/12 0:51 Mabel
W211 Members 197/48750 2019/1/12 0:47 Mabel
Battery drain 3/4486 2019/1/12 0:46 Mabel
Rusty water 5/6609 2019/1/12 0:45 Mabel
W124 E220 Japan model engine misfirng and stalling 3/4646 2018/12/21 21:41 Mabel
What are the different classes in Mercedes Benz? 2/4942 2018/11/30 21:51 Mabel
GEAR BOX - W220 S280YEAR 2000 2/4515 2018/11/30 21:41 Mabel
Kereta bergegar dan menggigil bila idle atau slow 1/3778 2018/11/30 21:37 Mabel
Mabel 112/29857 2018/11/8 23:47 Mabel
Mabellina 59/37336 2018/11/8 23:42 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
92 user(s) are online (89 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 92

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   General talks about Benz
     masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
snoppy
Posted on: 2010/11/12 11:27
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
hai!bros!
EZL (electronic timing control module)
without that our 16v is as gd as a heap of metal!
take care u car!!
ada kes kecurian benda ni semua kerja workshop man sebab benda ni susah cari n mahal!!
siapa yg tahu pasal ni boleh berkongsi ya!!
siapa tahu mana terletaknya benda tu kat engine compartment boleh sharing n post some pic ya....


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

badrulh
Posted on: 2010/11/12 15:28
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

snoppy wrote:
hai!bros!
EZL (electronic timing control module)
without that our 16v is as gd as a heap of metal!
take care u car!!
ada kes kecurian benda ni semua kerja workshop man sebab benda ni susah cari n mahal!!
siapa yg tahu pasal ni boleh berkongsi ya!!
siapa tahu mana terletaknya benda tu kat engine compartment boleh sharing n post some pic ya....

snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

tequila
Posted on: 2010/11/12 16:12
Home away from home
Joined: 2010/5/24
From: gombak
Posts: 401
Benz Model: S320 engine. soon.
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

badrulh wrote:
snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?

this is the good topic... tapi ada yang kurang faham ayat diatas. maksud 'sebelah kiri' tu, sebelah kiri pemandu ke, ataupun sebelah kiri pomen? (kanan pemandu) agak kurang jelas... lagi satu, 'distributor' yang mana satu?!


----------------
need a photographer?! halo-halo 012-3848758. visit
http://kafafphoto.blogspot.com/
apa?!! ahli muzik?!! pantang datuk nenek aku ahli muzik!!

snoppy
Posted on: 2010/11/12 16:48
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
bro bad!
u masih belum tahu uploan ke bro!!
dah setahun u kat mybenz bro!
cuba le try uploan bro!
boleh kasih tgk u punya kereta n dpt kongsi maklumat ya bro!
hehehe...memang mahal benda tu bro!!
tapi ada duit pun belum tentu dpt beli bro kena import dr over c bro macam tu kereta tak leh pakai lah bro!!
ada byk yg nak curi bro kereta ada alarm pun boleh bro sebab mereka tu semua dr workshop bro!!!
ada siapa lg boleh kongsi2!!


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

badrulh
Posted on: 2010/11/13 11:41
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

tequila wrote:
Quote:

badrulh wrote:
snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?

this is the good topic... tapi ada yang kurang faham ayat diatas. maksud 'sebelah kiri' tu, sebelah kiri pemandu ke, ataupun sebelah kiri pomen? (kanan pemandu) agak kurang jelas... lagi satu, 'distributor' yang mana satu?!

sebelah kiri pemandu bro,ditampal pd dinding sebelah kiri,depan pada bateri.ada sekeping warna hitam saiz tapak tgn.'distributor' tpt dimana semua wayar nya pergi kpd spark plug.harganya cukup mahal utk enjin M104 dan M111.


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

badrulh
Posted on: 2010/11/13 11:46
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

snoppy wrote:
bro bad!
u masih belum tahu uploan ke bro!!
dah setahun u kat mybenz bro!
cuba le try uploan bro!
boleh kasih tgk u punya kereta n dpt kongsi maklumat ya bro!
hehehe...memang mahal benda tu bro!!
tapi ada duit pun belum tentu dpt beli bro kena import dr over c bro macam tu kereta tak leh pakai lah bro!!
ada byk yg nak curi bro kereta ada alarm pun boleh bro sebab mereka tu semua dr workshop bro!!!
ada siapa lg boleh kongsi2!!

Nak buat mcm mana snoppy,sy ni baru nak celik IT,
sb tu belum mahir lg dgn segala mcm teknik tu.btl jugak kata awk tu snoppy,kalau dah harga mahal..org sanggup curi.lps ni kena hati2 bila hantar kereta kat pomen.


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

snoppy
Posted on: 2010/11/13 14:23
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
ya bro bad!
kalau kereta bawa workshop ke kenal n tahu siapa dia bukan main hantar sj...workshop ni tak leh percaya sgt biasalah bisnes man kan !!
ada lg k yg boleh kongsi pasal EZL ni bros!!


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

anazz
Posted on: 2010/11/15 9:49
Home away from home
Joined: 2008/4/7
From: Rawang, Selayang, Teluk Intan
Posts: 660
Benz Model: W210
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
emel je gambar kat abg snopp kita ni..nanti dia uploadkan


----------------

tequila
Posted on: 2010/11/15 9:59
Home away from home
Joined: 2010/5/24
From: gombak
Posts: 401
Benz Model: S320 engine. soon.
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

badrulh wrote:
sebelah kiri pemandu bro,ditampal pd dinding sebelah kiri,depan pada bateri.ada sekeping warna hitam saiz tapak tgn.'distributor' tpt dimana semua wayar nya pergi kpd spark plug.harganya cukup mahal utk enjin M104 dan M111.

dah jumpa! owh... tu namanya distributer yer...?! patut la kerja dia untuk 'distribute api'...


----------------
need a photographer?! halo-halo 012-3848758. visit
http://kafafphoto.blogspot.com/
apa?!! ahli muzik?!! pantang datuk nenek aku ahli muzik!!

badrulh
Posted on: 2010/11/15 10:15
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Kalau dah jupa lokasi 'distributor' tu ok lah.Harga 'distributor' 260E lebih mahal dari 230E,sb guna enjin M103 DAN M102. Quote:


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

(1) 2 3 4 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post