Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Dynamic shock absorbers replacement 3/1447 2019/12/6 15:31 126208W
Flipkey replacement needed 0/334 2019/11/17 0:34 alvin488
W212 E-Classe Owners 74/16082 2019/11/16 6:54 raajz1205
How to activate Navi in W204 0/328 2019/11/14 16:42 MaN_MoRiNi
W211 aircond wshop 1/495 2019/11/5 19:16 JavaKajang
W124 E280 MP PArts and Maintenance 1/715 2019/10/18 17:35 ChrisG76
w210 SERVICE CENTER(CHEAP AND BEST) 1/881 2019/9/22 16:53 han
SRS LIGHT ON - 124 0/876 2019/9/10 16:05 skcsec
TT Session in Penang 2018 8/2942 2019/9/6 23:56 Golfer
W210 half cut Front Bumper 0/558 2019/9/5 17:30 dudelouv
Hello guys 0/594 2019/8/30 11:03 mal
W202 C220 1996 auto 0/974 2019/8/24 21:02 aridz1
GET TO KNOW : Our States Penghulu!! 84/20691 2019/8/23 16:42 Golfer
W212 windscreen replacement in JB 3/1647 2019/8/21 13:23 alexl
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 260/45876 2019/8/14 5:50 enkil
1989 W124 300CE stalling while slowing down 1/1861 2019/7/21 12:27 rayray7279
190E 2.6 (Manual) 0/2128 2019/7/4 12:08 cossie_mozzie
Genuine Mercedes Benz E280 Masterpiece W124 (For Sale) 0/2673 2019/6/17 17:04 cossie_mozzie
Ideal engine transplant for 190E 2/2334 2019/6/14 9:56 cossie_mozzie
car idle and stall 5/1347 2019/6/11 22:48 Golfer
vibration on rev 1/2215 2019/5/15 21:00 Gan
Anyone knows what this button is? 3/3261 2019/5/15 18:42 Plinker
REPAIR MILEAGE METER - 124 MODEL 6/2502 2019/5/7 17:43 Plinker
Two Doors with or without tops Mercedes Members 214/42007 2019/4/11 14:55 126208W
Auxiliary fan brand recommendation 1/2435 2019/4/7 0:16 shiningstar
E300 HYBRID ( Blue tech) Diesel 0/2444 2019/3/26 22:44 SERVICOM
Groovy Sunshade Bulk Purchase 15/7808 2019/3/18 1:17 techjack
WHO R YOU? 334/53027 2019/3/4 14:01 benz-lover
Madeline 19/4681 2019/3/4 12:17 deezed
Kipas laju sedangkan temperature 80-95 0/2046 2019/2/26 15:54 adhary
Subwoofer W212 3/3872 2019/2/2 23:44 Mabel
Good Night... 165/25184 2019/1/12 0:51 Mabel
W211 Members 197/46142 2019/1/12 0:47 Mabel
Battery drain 3/3581 2019/1/12 0:46 Mabel
Rusty water 5/5255 2019/1/12 0:45 Mabel
W124 E220 Japan model engine misfirng and stalling 3/3746 2018/12/21 21:41 Mabel
What are the different classes in Mercedes Benz? 2/3572 2018/11/30 21:51 Mabel
GEAR BOX - W220 S280YEAR 2000 2/3623 2018/11/30 21:41 Mabel
Kereta bergegar dan menggigil bila idle atau slow 1/2903 2018/11/30 21:37 Mabel
Mabel 112/27982 2018/11/8 23:47 Mabel
Mabellina 59/35595 2018/11/8 23:42 Mabel
New member from Bandar Baru Uda JB 31/7602 2018/11/8 23:22 Mabel
Just being Malaysian 162/25776 2018/10/26 22:15 Mabel
Problem with My Rear Head Rest 1/3441 2018/10/26 22:09 Mabel
The 20,000 Club 2/4490 2018/10/12 22:57 Mabel
Extended warranty for hybrid battery 1/5349 2018/10/12 22:31 Mabel
Steering Box Leaking 3/5210 2018/10/12 22:30 Mabel
the 10,000 club 31/15623 2018/9/30 1:02 Mabel
W210 Members 362/85279 2018/9/30 0:45 Mabel
MYBENZ catch-up session 21st September 2018 MMZ BUKIT JELUTONG 8/6225 2018/9/30 0:21 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
39 user(s) are online (33 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 39

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   General talks about Benz
     masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
snoppy
Posted on: 2010/11/12 11:27
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
hai!bros!
EZL (electronic timing control module)
without that our 16v is as gd as a heap of metal!
take care u car!!
ada kes kecurian benda ni semua kerja workshop man sebab benda ni susah cari n mahal!!
siapa yg tahu pasal ni boleh berkongsi ya!!
siapa tahu mana terletaknya benda tu kat engine compartment boleh sharing n post some pic ya....


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

badrulh
Posted on: 2010/11/12 15:28
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

snoppy wrote:
hai!bros!
EZL (electronic timing control module)
without that our 16v is as gd as a heap of metal!
take care u car!!
ada kes kecurian benda ni semua kerja workshop man sebab benda ni susah cari n mahal!!
siapa yg tahu pasal ni boleh berkongsi ya!!
siapa tahu mana terletaknya benda tu kat engine compartment boleh sharing n post some pic ya....

snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

tequila
Posted on: 2010/11/12 16:12
Home away from home
Joined: 2010/5/24
From: gombak
Posts: 401
Benz Model: S320 engine. soon.
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

badrulh wrote:
snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?

this is the good topic... tapi ada yang kurang faham ayat diatas. maksud 'sebelah kiri' tu, sebelah kiri pemandu ke, ataupun sebelah kiri pomen? (kanan pemandu) agak kurang jelas... lagi satu, 'distributor' yang mana satu?!


----------------
need a photographer?! halo-halo 012-3848758. visit
http://kafafphoto.blogspot.com/
apa?!! ahli muzik?!! pantang datuk nenek aku ahli muzik!!

snoppy
Posted on: 2010/11/12 16:48
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
bro bad!
u masih belum tahu uploan ke bro!!
dah setahun u kat mybenz bro!
cuba le try uploan bro!
boleh kasih tgk u punya kereta n dpt kongsi maklumat ya bro!
hehehe...memang mahal benda tu bro!!
tapi ada duit pun belum tentu dpt beli bro kena import dr over c bro macam tu kereta tak leh pakai lah bro!!
ada byk yg nak curi bro kereta ada alarm pun boleh bro sebab mereka tu semua dr workshop bro!!!
ada siapa lg boleh kongsi2!!


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

badrulh
Posted on: 2010/11/13 11:41
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

tequila wrote:
Quote:

badrulh wrote:
snoppy,
EZL tu,setengah tpt panggil Module,Trigger Box atau Rectifire box,alat ni kalau buat hal enjin tau mau hidup.Bila panas enjin akan mati sendiri ketika memandu.Tunggu sejuk baru blh hidup enjin semula.
Enjin M102 EZL tak mahal,2nd hand dlm RM200 aje.
Enjin M103 EZL mahal,2nd hand dlm RM3000.
Enjin M111 EZL lebih kurang dgn M103.
Enjin m104 ezl laaaaaagi mahal.
lokasi dlm enjin bay,dilekat pd dinding sebelah kiri,bentuk
empat segi,warna hitam.Wayar hitam bersambung kpd distributor.
ps:gambar tak reti nak upload,sapa2 blh tolong?

this is the good topic... tapi ada yang kurang faham ayat diatas. maksud 'sebelah kiri' tu, sebelah kiri pemandu ke, ataupun sebelah kiri pomen? (kanan pemandu) agak kurang jelas... lagi satu, 'distributor' yang mana satu?!

sebelah kiri pemandu bro,ditampal pd dinding sebelah kiri,depan pada bateri.ada sekeping warna hitam saiz tapak tgn.'distributor' tpt dimana semua wayar nya pergi kpd spark plug.harganya cukup mahal utk enjin M104 dan M111.


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

badrulh
Posted on: 2010/11/13 11:46
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

snoppy wrote:
bro bad!
u masih belum tahu uploan ke bro!!
dah setahun u kat mybenz bro!
cuba le try uploan bro!
boleh kasih tgk u punya kereta n dpt kongsi maklumat ya bro!
hehehe...memang mahal benda tu bro!!
tapi ada duit pun belum tentu dpt beli bro kena import dr over c bro macam tu kereta tak leh pakai lah bro!!
ada byk yg nak curi bro kereta ada alarm pun boleh bro sebab mereka tu semua dr workshop bro!!!
ada siapa lg boleh kongsi2!!

Nak buat mcm mana snoppy,sy ni baru nak celik IT,
sb tu belum mahir lg dgn segala mcm teknik tu.btl jugak kata awk tu snoppy,kalau dah harga mahal..org sanggup curi.lps ni kena hati2 bila hantar kereta kat pomen.


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

snoppy
Posted on: 2010/11/13 14:23
Home away from home
Joined: 2010/9/24
From: Sarawak
Posts: 2307
Benz Model: W124 E200 ORIG
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
ya bro bad!
kalau kereta bawa workshop ke kenal n tahu siapa dia bukan main hantar sj...workshop ni tak leh percaya sgt biasalah bisnes man kan !!
ada lg k yg boleh kongsi pasal EZL ni bros!!


----------------
W124 is always the best model ever!!
VIP LOOK! RARE FOR US! THE SPECIALS CAR EVER!
NO outdate for the last W124 models!
This is orig Merz Look Like!

anazz
Posted on: 2010/11/15 9:49
Home away from home
Joined: 2008/4/7
From: Rawang, Selayang, Teluk Intan
Posts: 660
Benz Model: W210
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
emel je gambar kat abg snopp kita ni..nanti dia uploadkan


----------------

tequila
Posted on: 2010/11/15 9:59
Home away from home
Joined: 2010/5/24
From: gombak
Posts: 401
Benz Model: S320 engine. soon.
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Quote:

badrulh wrote:
sebelah kiri pemandu bro,ditampal pd dinding sebelah kiri,depan pada bateri.ada sekeping warna hitam saiz tapak tgn.'distributor' tpt dimana semua wayar nya pergi kpd spark plug.harganya cukup mahal utk enjin M104 dan M111.

dah jumpa! owh... tu namanya distributer yer...?! patut la kerja dia untuk 'distribute api'...


----------------
need a photographer?! halo-halo 012-3848758. visit
http://kafafphoto.blogspot.com/
apa?!! ahli muzik?!! pantang datuk nenek aku ahli muzik!!

badrulh
Posted on: 2010/11/15 10:15
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: masalah EZL!!! Take care u car w124 16v owner!!
Kalau dah jupa lokasi 'distributor' tu ok lah.Harga 'distributor' 260E lebih mahal dari 230E,sb guna enjin M103 DAN M102. Quote:


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

(1) 2 3 4 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post