Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Towbar for W124 saloon - to give away 0/54 2021/1/13 11:50 pongee
Happy New Year My fellow Benzerz 0/322 2020/12/31 13:23 Golfer
W220 Suspension Conversion Kit 0/1163 2020/11/29 22:36 Praba
Tangki air wiper 0/1138 2020/11/3 12:46 sawa
RECOMMENDED ATF BRAND/GRADE FOR E200 W211 3/1555 2020/10/31 8:29 RS-W124
Revive MYBENZ 4/1607 2020/10/31 8:25 RS-W124
WHO R YOU? 337/58183 2020/10/21 10:57 Golfer
updated tire price list 218/109968 2020/8/22 18:24 lgxrkz
Hello guys 1/1912 2020/7/29 15:01 sjchoo
C250 Aircond leak 6/938 2020/7/29 14:52 sjchoo
GET TO KNOW : Our States Penghulu!! 86/24795 2020/7/7 12:12 Golfer
TT session 2020 in Penang 4/3956 2020/6/19 23:01 Golfer
W124 E280 MP PArts and Maintenance 2/1861 2020/6/13 8:28 raz
Mercedes Mechanics, AC Man, Wireman, Tireshop 21/12542 2020/5/20 12:32 timyap
1989 W124 300CE stalling while slowing down 2/3952 2020/5/20 12:16 timyap
W212 E-Classe Owners 76/20308 2020/4/9 22:17 dushendra
W220 S280 facelift 0/1618 2020/4/9 22:10 dushendra
W245 B170 Transmission Visit Workshop error 0/2457 2020/4/1 21:42 Brother
Repair Lamella Sunroof W245 B170 0/1445 2020/4/1 19:44 Brother
TT Session in Penang 2018 12/5258 2020/2/28 23:06 Golfer
Banner Battery 2/3598 2020/2/28 23:04 Golfer
Black stain on saddle brown nappa seats 0/2055 2020/1/30 21:54 Rey
Merry Christmas 0/3242 2019/12/24 22:45 Golfer
Dynamic shock absorbers replacement 3/3389 2019/12/6 15:31 126208W
Flipkey replacement needed 0/1601 2019/11/17 0:34 alvin488
How to activate Navi in W204 0/1612 2019/11/14 16:42 MaN_MoRiNi
W211 aircond wshop 1/2138 2019/11/5 19:16 JavaKajang
w210 SERVICE CENTER(CHEAP AND BEST) 1/2163 2019/9/22 16:53 han
SRS LIGHT ON - 124 0/3164 2019/9/10 16:05 skcsec
W210 half cut Front Bumper 0/2041 2019/9/5 17:30 dudelouv
W202 C220 1996 auto 0/2921 2019/8/24 21:02 aridz1
W212 windscreen replacement in JB 3/3514 2019/8/21 13:23 alexl
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 260/49858 2019/8/14 5:50 enkil
190E 2.6 (Manual) 0/3841 2019/7/4 12:08 cossie_mozzie
Genuine Mercedes Benz E280 Masterpiece W124 (SOLD) 0/4850 2019/6/17 17:04 cossie_mozzie
Ideal engine transplant for 190E 2/3576 2019/6/14 9:56 cossie_mozzie
car idle and stall 5/2885 2019/6/11 22:48 Golfer
vibration on rev 1/3599 2019/5/15 21:00 Gan
Anyone knows what this button is? 3/4791 2019/5/15 18:42 Plinker
REPAIR MILEAGE METER - 124 MODEL 6/4019 2019/5/7 17:43 Plinker
Two Doors with or without tops Mercedes Members 214/46102 2019/4/11 14:55 126208W
Auxiliary fan brand recommendation 1/3764 2019/4/7 0:16 shiningstar
E300 HYBRID ( Blue tech) Diesel 0/3739 2019/3/26 22:44 SERVICOM
Groovy Sunshade Bulk Purchase 15/10777 2019/3/18 1:17 techjack
Madeline 19/7136 2019/3/4 12:17 deezed
Kipas laju sedangkan temperature 80-95 0/3495 2019/2/26 15:54 adhary
Subwoofer W212 3/6390 2019/2/2 23:44 Mabel
Good Night... 165/28866 2019/1/12 0:51 Mabel
W211 Members 197/50585 2019/1/12 0:47 Mabel
Battery drain 3/4915 2019/1/12 0:46 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
43 user(s) are online (32 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 43

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   New Member in Mybenz
     Newbie W124 E260
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
epyne
Posted on: 2010/4/23 11:13
Just popping in
Joined: 2010/4/19
From: Kelana Jaya, Muo
Posts: 10
Benz Model: W124 E260
Message:
Newbie W124 E260
Salam & Hello,

Saya dalam perancangan untuk membeli W124 E260 Auto tahun 90. Saya dah view dan berpuas hati. Sekarang ni saya takut pasal fuel consumption & parts pada kereta ni. Sebab ini adalah kereta Mercedes yang pertama saya akan beli. Totally tak tahu. Harap otai & sifu merc boleh kasi info and guide.

Thank you.
19owner
Posted on: 2010/4/23 11:23
Certified Benzitos
Joined: 2008/5/16
From: Kuala Lumpur
Posts: 4847
Benz Model: W201 and Others
Message:
Re: Newbie W124 E260
dah berkenan, takut apa lagi?
keta lama mesti ada sikit spare untuk maintainence...

selamat datang...
fardell
Posted on: 2010/4/23 14:33
Ambassador
Joined: 2005/8/19
From: Shah Alam
Posts: 6450
Benz Model: 260E
Message:
Re: Newbie W124 E260
epyne, welcome to mybenz. awak org muor ker? hehehe jumpa lagi org kampung kat dalam site nie. muor kat mana bro? kawan org Bakri.

hmmm w124 260E (bukan E260) keta nie memang bagus dan almost maintenance free kalau di jaga dengan baik. spare parts dia, anda pasti x akan percaya yang spare parts dia agak murah jika dibandingkan dengan brand lain.

bak kata org tua2, jangan tunggu lama2 nanti lama2 dia dikebas org... pasal initial maintenance, spare sket duit barang rm2-5k gitu untuk standby. tapi, keta nie memang bagus and worth buying.


----------------
Dell Zhafry Fuad
Mercedes-Benz W124 Club Malaysia
FB: www.facebook.com/mbw124cm
017-3679056
fzhafry@gmail.com

yapso
Posted on: 2010/4/23 18:28
Certified Benzitos
Joined: 2006/12/26
From: Bandar Utama
Posts: 1586
Benz Model: W124
Message:
Re: Newbie W124 E260
One more thing that you need to consider is the cost of the road tax.

Yap
Gan
Posted on: 2010/4/23 19:09
Certified Benzitos
Joined: 2008/12/5
From: Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Posts: 1772
Benz Model: W202 , W204 . E90
Message:
Re: Newbie W124 E260
Quote:

epyne wrote:
Salam & Hello,

Saya dalam perancangan untuk membeli W124 E260 Auto tahun 90. Saya dah view dan berpuas hati. Sekarang ni saya takut pasal fuel consumption & parts pada kereta ni. Sebab ini adalah kereta Mercedes yang pertama saya akan beli. Totally tak tahu. Harap otai & sifu merc boleh kasi info and guide.

Thank you.


Welcome to MyBenz ...

about the fuel consumption ...
the maintenance cost on this 6 cylinder engine ...
the road tax ... etc

W124 260E ..
the Maintenance cost are a little bit high

My advise is for W124

Year 1990 ...
go for W124 230E ...

Year 1994 ...
go for W124 E220 ...

Less headache ...


----------------


MB Auto Garage
No 8 , Jalan Permas 9/2 ,
Bandar Baru Permas Jaya ,
81750 Masai , JOHOR .
(T) 07-3822 322 (F) 07-3866 502
(E) ganchinleong@yahoo.com
GAN CHIN LEONG
H/p : (012) 708 2660

epyne
Posted on: 2010/4/24 13:03
Just popping in
Joined: 2010/4/19
From: Kelana Jaya, Muo
Posts: 10
Benz Model: W124 E260
Message:
Re: Newbie W124 E260
tx to all for the advice.. really appreciate it.

As for Mr Fardell, actually sy org kj je.. but wife org muo, jln hj jaib, bakri bt 2 tu. selalu gak la balik sane. awk bakri kat mane? best gak ada otai2 dalam nih org kg.. leh la mintak tolong kasi advice kat kita yg baru nak bekecimpung ni. Actually ayah mertua sy yg nak sangat soh beli merc nih. so kita org pun ikut je la.

we all dah comfirm ngan owner and our car will be ready insyallah next week. So, sy ingat nak tukar tayar and absorber dulu bila dt nanti. coz according to owner( claim to be very careful one)dia tak pernah miss service every 5k..and radiator pun baru tukar last week. What do u guy recond..? any workshop bole kasi recomend? dia ada suggest kat subang yg selalu dia anta..

tx alot everyone..!Quote:

Gan wrote:
Quote:

epyne wrote:
Salam & Hello,

Saya dalam perancangan untuk membeli W124 E260 Auto tahun 90. Saya dah view dan berpuas hati. Sekarang ni saya takut pasal fuel consumption & parts pada kereta ni. Sebab ini adalah kereta Mercedes yang pertama saya akan beli. Totally tak tahu. Harap otai & sifu merc boleh kasi info and guide.

Thank you.


Welcome to MyBenz ...

about the fuel consumption ...
the maintenance cost on this 6 cylinder engine ...
the road tax ... etc

W124 260E ..
the Maintenance cost are a little bit high

My advise is for W124

Year 1990 ...
go for W124 230E ...

Year 1994 ...
go for W124 E220 ...

Less headache ...
adz5895
Posted on: 2010/4/25 13:22
Home away from home
Joined: 2009/8/2
From: Klang, Shah Alam, Semenyih
Posts: 377
Benz Model: W201 92/96
Message:
Re: Newbie W124 E260
Waalaikummussalam...Welcome to MyBenz epyne...


----------------
Regards...

An Shaffri

Membership Number:4738

raz
Posted on: 2010/4/25 20:56
Certified Benzitos
Joined: 2007/9/20
From: Royal Town Pahang.
Posts: 910
Benz Model: W124 E280
Message:
Re: Newbie W124 E260
Welcome bro...
Mabel
Posted on: 2010/4/25 21:02
Benzo mania
Joined: 2007/8/7
From: Shah Alam, Cyber Jaya, Sunway
Posts: 20052
Benz Model: S320L, E240, C200
Message:
Re: Newbie W124 E260
Welcome to Mybenz


----------------
Cheers/Mabel

Nothing great was ever achieved without enthusiasm
Take time to read. It is the fountain of wisdom
Membership Number: One Nine Seven Seven

badrulh
Posted on: 2010/4/26 20:12
Penghulu
Joined: 2009/11/3
From: SEBERANG TAKIR KUALA TERENGGANU
Posts: 2175
Benz Model: W124 260E
Message:
Re: Newbie W124 E260
Quote:

epyne wrote:
Salam & Hello,

Saya dalam perancangan untuk membeli W124 E260 Auto tahun 90. Saya dah view dan berpuas hati. Sekarang ni saya takut pasal fuel consumption & parts pada kereta ni. Sebab ini adalah kereta Mercedes yang pertama saya akan beli. Totally tak tahu. Harap otai & sifu merc boleh kasi info and guide.

Thank you.

salam warahmatullah epyne,
selamat dtg ke dlm keluarga my benz
nasihat saya,kalau epyne ada kewangan dan minat terhadap kereta merce,terus kan aje,model W124 260E tu kira ok lah sebagai intro mercedes benz,akan dtg jika ada rezeki lebih mungkin 'lampu bulat' atau 'lampu kacang'.
setakat ni kereta saya tak byk kerenah,hanya tukar minyak hitam,minyak ATF,steering arm booth dan tie rod end aje selain tu semua ok lg.kuasa kuda dari enjin 260 enam selinder sebaris cukup 'menghiburkan' hati pemandu nya.
cuma road tax nya berjumlah rm1142/setahun....tp setahun sekali aje,bukan setiap bulan,he he..
p/s:dlm ni ramai juga yg guna W124 260E,jgn risau,ramai yg sudi bagi idea kat epyne nanti.


----------------
make peace not war
membership number:five 1 five 1

(1) 2 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post