Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Towbar for W124 saloon - to give away 0/56 2021/1/13 11:50 pongee
Happy New Year My fellow Benzerz 0/322 2020/12/31 13:23 Golfer
W220 Suspension Conversion Kit 0/1173 2020/11/29 22:36 Praba
Tangki air wiper 0/1148 2020/11/3 12:46 sawa
RECOMMENDED ATF BRAND/GRADE FOR E200 W211 3/1556 2020/10/31 8:29 RS-W124
Revive MYBENZ 4/1610 2020/10/31 8:25 RS-W124
WHO R YOU? 337/58199 2020/10/21 10:57 Golfer
updated tire price list 218/109978 2020/8/22 18:24 lgxrkz
Hello guys 1/1912 2020/7/29 15:01 sjchoo
C250 Aircond leak 6/939 2020/7/29 14:52 sjchoo
GET TO KNOW : Our States Penghulu!! 86/24803 2020/7/7 12:12 Golfer
TT session 2020 in Penang 4/3957 2020/6/19 23:01 Golfer
W124 E280 MP PArts and Maintenance 2/1866 2020/6/13 8:28 raz
Mercedes Mechanics, AC Man, Wireman, Tireshop 21/12545 2020/5/20 12:32 timyap
1989 W124 300CE stalling while slowing down 2/3953 2020/5/20 12:16 timyap
W212 E-Classe Owners 76/20315 2020/4/9 22:17 dushendra
W220 S280 facelift 0/1618 2020/4/9 22:10 dushendra
W245 B170 Transmission Visit Workshop error 0/2457 2020/4/1 21:42 Brother
Repair Lamella Sunroof W245 B170 0/1446 2020/4/1 19:44 Brother
TT Session in Penang 2018 12/5260 2020/2/28 23:06 Golfer
Banner Battery 2/3598 2020/2/28 23:04 Golfer
Black stain on saddle brown nappa seats 0/2055 2020/1/30 21:54 Rey
Merry Christmas 0/3242 2019/12/24 22:45 Golfer
Dynamic shock absorbers replacement 3/3389 2019/12/6 15:31 126208W
Flipkey replacement needed 0/1602 2019/11/17 0:34 alvin488
How to activate Navi in W204 0/1612 2019/11/14 16:42 MaN_MoRiNi
W211 aircond wshop 1/2138 2019/11/5 19:16 JavaKajang
w210 SERVICE CENTER(CHEAP AND BEST) 1/2165 2019/9/22 16:53 han
SRS LIGHT ON - 124 0/3166 2019/9/10 16:05 skcsec
W210 half cut Front Bumper 0/2043 2019/9/5 17:30 dudelouv
W202 C220 1996 auto 0/2921 2019/8/24 21:02 aridz1
W212 windscreen replacement in JB 3/3515 2019/8/21 13:23 alexl
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 260/49874 2019/8/14 5:50 enkil
190E 2.6 (Manual) 0/3841 2019/7/4 12:08 cossie_mozzie
Genuine Mercedes Benz E280 Masterpiece W124 (SOLD) 0/4853 2019/6/17 17:04 cossie_mozzie
Ideal engine transplant for 190E 2/3576 2019/6/14 9:56 cossie_mozzie
car idle and stall 5/2886 2019/6/11 22:48 Golfer
vibration on rev 1/3601 2019/5/15 21:00 Gan
Anyone knows what this button is? 3/4793 2019/5/15 18:42 Plinker
REPAIR MILEAGE METER - 124 MODEL 6/4020 2019/5/7 17:43 Plinker
Two Doors with or without tops Mercedes Members 214/46109 2019/4/11 14:55 126208W
Auxiliary fan brand recommendation 1/3764 2019/4/7 0:16 shiningstar
E300 HYBRID ( Blue tech) Diesel 0/3740 2019/3/26 22:44 SERVICOM
Groovy Sunshade Bulk Purchase 15/10779 2019/3/18 1:17 techjack
Madeline 19/7139 2019/3/4 12:17 deezed
Kipas laju sedangkan temperature 80-95 0/3497 2019/2/26 15:54 adhary
Subwoofer W212 3/6393 2019/2/2 23:44 Mabel
Good Night... 165/28872 2019/1/12 0:51 Mabel
W211 Members 197/50592 2019/1/12 0:47 Mabel
Battery drain 3/4916 2019/1/12 0:46 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
46 user(s) are online (39 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 46

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W203 C Class
     c200 kompressor yang macam2 ade!
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
airfoos
Posted on: 2009/8/2 10:31
Just popping in
Joined: 2009/6/21
From:
Posts: 4
Benz Model:
Message:
c200 kompressor yang macam2 ade!
Pros!

Lagi sekali mintak tolong.itu hari satu orang pon tak nak tolong!berangan nak beli satu.so dah bayar deposit untuk kete tahun 2002 tapi simpan dah 7 tahun.itu salesman cakap.so i did diagnostic check semalam.pomen kate no malfunction.semua ok. no problem.pas tu pegi test drive kat highway.kete lembap giler!kene tekan minyak sampai ke lantai baru nak jalan.tapi feeling best giler kat dalam walaupun tak berape nak jalan.so sifus tolong recommend sikit apa nak buat kat kete ni.ini senarai yang perlu dibuat kat kete selepas diagnostic check!

1)aircon tak sekata.kaki je yang sejok.muka peloh2
7)nak kene buat engine flush.brek tak makan langsong!
2)headrest belah passenger tak function
3)radio rosak.tak leh nak on.boleh repair ker?ingat nak ganti cd player baru je
4)cermin tengok belakang yang kate boleh dimm kan lampu kalo orang highlight pun rosak
5)kain kat roof dan lain lain dah jadi macam kelambu
6)tayar pulak dah tak bulat.bersegi2 dah

MOhon bantuan pro2 diluar sane.teringin sangat nak pakai merc.tolong bagitau berapa harge nak betolkan bende2 diatas tu dan kat mane.rasenye kalo mahal sangat.lupekan jelah c200 nih.pakai jelah myvi!
sham
Posted on: 2009/8/2 12:06
Chief Designer
Joined: 2005/8/29
From: Bdr Tun Razak, Cheras
Posts: 7933
Benz Model: (1995) W202 C200
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
Hello airfoos,

My advice is take your time if you want to search for one..jgn terburu2..if the condition of the car banyak yang nak kena buat balik why not you look for another c200K model...

skang model c200 banyak di pasaran...pelan2 tgk mana yang terbaik and less for you to spend..

just my 2 cents suggestion

cheers


----------------
Membership ID: 165
www.shamani.com.my

ROthman
Posted on: 2009/8/2 12:12
Certified Benzitos
Joined: 2008/5/28
From: SAlam
Posts: 1876
Benz Model: W203 Av, W212 AMG
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
bro, kalau rasa banyak sangat problem, cari yang lain je la.. W203 sekarang ni pun banyak, don't rushing there are still many good ones outside there.

anyway, my comments on your diagnostic check as follows.

..first of all is the W203 local, japan or UK spec?

Quote:

airfoos wrote:
Pros!

1)aircon tak sekata.kaki je yang sejok.muka peloh2

check the setting knob or the grill blower whether it is set for lower part or closed, otherwise something wrong with the blower.

Quote:
7)nak kene buat engine flush.brek tak makan langsong!

apa lak kene mengena dengan engine flush kalau brek tak makan.. there should be warning light if the break is not fuctioning or sudah "habis"

Quote:
2)headrest belah passenger tak function

is it electronic control or manual, if manual it can be easily adjusted by pulling it outward..

Quote:
3)radio rosak.tak leh nak on.boleh repair ker?ingat nak ganti cd player baru je

ni senang je.. tukar je la radio baru.. but the control buttons on the steering wheel may not be functioning anymore unless you change genuine MB radio/CD.

Quote:
4)cermin tengok belakang yang kate boleh dimm kan lampu kalo orang highlight pun rosak

how do you know it is faulty? this part seldom spoilt

Quote:
5)kain kat roof dan lain lain dah jadi macam kelambu

kena repair la bro, no idea...

Quote:
6)tayar pulak dah tak bulat.bersegi2 dah

kena tukar la bro.. sorry no idea about the price.

Quote:
MOhon bantuan pro2 diluar sane.teringin sangat nak pakai merc.tolong bagitau berapa harge nak betolkan bende2 diatas tu dan kat mane.rasenye kalo mahal sangat.lupekan jelah c200 nih.pakai jelah myvi!


sorry bro can't advise on the price to repair the above, better send to MB specialist but not C&C la..

good luck bro...


----------------
ROthman
Membership ID: 3089

Gan
Posted on: 2009/8/2 18:12
Certified Benzitos
Joined: 2008/12/5
From: Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Posts: 1772
Benz Model: W202 , W204 . E90
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
Quote:

airfoos wrote:
Pros!

Lagi sekali mintak tolong.itu hari satu orang pon tak nak tolong!berangan nak beli satu.so dah bayar deposit untuk kete tahun 2002 tapi simpan dah 7 tahun.itu salesman cakap.so i did diagnostic check semalam.pomen kate no malfunction.semua ok. no problem.pas tu pegi test drive kat highway.kete lembap giler!kene tekan minyak sampai ke lantai baru nak jalan.tapi feeling best giler kat dalam walaupun tak berape nak jalan.so sifus tolong recommend sikit apa nak buat kat kete ni.ini senarai yang perlu dibuat kat kete selepas diagnostic check!

1)aircon tak sekata.kaki je yang sejok.muka peloh2
7)nak kene buat engine flush.brek tak makan langsong!
2)headrest belah passenger tak function
3)radio rosak.tak leh nak on.boleh repair ker?ingat nak ganti cd player baru je
4)cermin tengok belakang yang kate boleh dimm kan lampu kalo orang highlight pun rosak
5)kain kat roof dan lain lain dah jadi macam kelambu
6)tayar pulak dah tak bulat.bersegi2 dah

MOhon bantuan pro2 diluar sane.teringin sangat nak pakai merc.tolong bagitau berapa harge nak betolkan bende2 diatas tu dan kat mane.rasenye kalo mahal sangat.lupekan jelah c200 nih.pakai jelah myvi!



Alamak Banyak Problem Betul Kereta Ini ... You Mau Beli Ke ???

You Ni Beli Kereta Atau Beli Problem Leh ???

Kalaw Boleh ... Cari Kreta Yang Sesuai
Carilah Satu Lagi ... Yang Puas Tak Ada Masalah Punya Lah !

Kreta Banyak Pantang Ohh !!
Sebelum Beli ... Dah Banyak Problem
Selepas Beli ... Pasti Banyak Lecih

My Advice ... Look For Another Unit
Harga Mahal Sikit Pun Puas
Janji Kreta Elok ... Tak Ada Masalah Atau Kurang
Minor Minor Repair Is Acceptable

Air Con Rosak / Radio Rosak / Tayar Tak Bulat /
Cermin Belakang Rosak / Engine Takda Power

Nanti Lepas Beli ... Kocek You Koyak / Wallet You Rosak Pulak
(Lepas Repair Ini Tak Tau Apa Mau Rosak Lagi Nanti)

Tak Habis Habis Masuk Workshop / Tak Habis Habis Bayar Pulak !!


----------------


MB Auto Garage
No 8 , Jalan Permas 9/2 ,
Bandar Baru Permas Jaya ,
81750 Masai , JOHOR .
(T) 07-3822 322 (F) 07-3866 502
(E) ganchinleong@yahoo.com
GAN CHIN LEONG
H/p : (012) 708 2660

ilan
Posted on: 2009/8/2 21:32
Certified Benzitos
Joined: 2008/2/18
From: mutiara damansara
Posts: 83
Benz Model: c200k advantgarde
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
hi bro....
my advice is get your deposit back....n find another car...

just m 2 cents...this kind of situation will give you lots of hassle later..
my car in good shape when bought it, but still gimme problem...hehhehe


----------------
www.seribuluhcafe.blogspot.com

airfoos
Posted on: 2009/8/2 22:04
Just popping in
Joined: 2009/6/21
From:
Posts: 4
Benz Model:
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
Thank you Pros!

Really appreciate your comments.But you all should understand bila hati sudah terpikat nothing else matters!the car is actually uk spec and mileage only 1500km.inside outside macam brand new cume problem yang i sebut tadi ler.So i tengah mintak diskaun kete tu!the price is 120k.anyway thank you again!!!!
zoljazz
Posted on: 2009/8/2 22:49
Certified Benzitos
Joined: 2009/7/10
From: johore bahru
Posts: 112
Benz Model: w203 c180
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
Bro,
Aku pun pakai Merz c200 macam ko tapi bukan kompressor tahun lepas beli.Sebelum aku beli aku mintak advs mechanic dulu. Mula mula nampak tkde problem langsung ...condition nampak baik betul. Bawak sedap, pickup dahsyat,break makan giler dll suma ok. Tapi lepas beli tak sangka ada juga benda2 yg rosak ribu jugak habis. Tapi yg ko punya kes ni dah nampak terang terang rosak beso yg tk dpt salesman tutup lagi pun ko 50/50 nak beli...pd pendapat akula lupakan sajela kreta tu ...Myvi lagi mulia beb. ....Lain la ko nak bercadang tukar enjin myvi masuk c200 entahlah hehehe..jgn marah ..
salam zoljazz...t.q
goku
Posted on: 2009/8/2 23:10
Quite a regular
Joined: 2009/6/5
From: puchong
Posts: 57
Benz Model: e200 w210
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
bro....
aku pun baru gak pkai merc ni.tp pendapat aku.......
lupakan la kete tu.tu baru prob yang nampak,yang blum nmpak.kalo dah 7 tahun x jln.mcm2 prob punyer.cari la yang lain,yg iras2....hehehe......


----------------

OKiDo
Posted on: 2009/8/3 1:33
Quite a regular
Joined: 2008/5/25
From: Klang
Posts: 52
Benz Model: C200K W203 (M271)
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
My opinion tentang diagnostic tu, kena la pakai MB punya .. if dia orang pakai 3rd party yang boleh guna untuk all other cars ..then not accurate...

Take time to find a better W203 ... if got budget issue, then even better to slowly take time coz you won't want to get one and later stuck witll all the problematic issue that cost you a bomb to fix and repair..

Cheers!
teranova
Posted on: 2009/8/3 10:43
Certified Benzitos
Joined: 2009/6/11
From: kL
Posts: 197
Benz Model: c200k AvAntGArdE
Message:
Re: c200 kompressor yang macam2 ade!
salam bro airfoos...

wa faham apa maksud lu dgn 'trpikat' tu... tp kreta ni macam awex jugak... kalau lu bole trpikat dgn yg satu ni, lu pun bole trpikat dgn yg lain. jgd nasihat gua (kna baca macam iklan srbuk pncuci "cari lah yg lain, lupakan yg ini"


----------------
cALLin it 'wOrk' dOznt mAkE it ritE!

(1) 2 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post