Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Batteries for the E-Class W212. 0/12 2016/8/25 10:46 MieBenz
W203 Members 431/65245 2016/8/25 8:39 ROthman
W210 Rear axle replacement 9/1378 2016/8/25 4:29 rizalkas
W220 Members 89/27486 2016/8/25 4:25 rizalkas
Newbie with W124 1/237 2016/8/24 22:22 yapso
bunyi sesuatu mula2 start enjin 2 minit pertama 11/416 2016/8/24 22:12 yapso
W124 230E 1/77 2016/8/24 22:11 yapso
W124 M103 2.6 engine shaking problem 4/201 2016/8/24 22:06 yapso
MY so call hundreds 0f ringgit problem solved for only .... 1/49 2016/8/24 21:57 yapso
newbie to mb 2/24 2016/8/24 21:52 yapso
W212 E-Classe Owners 34/4594 2016/8/23 19:28 suntory
Rear Absorbers for W210-E230 0/25 2016/8/23 19:24 suntory
W124 230E For Sale 0/23 2016/8/23 9:51 nvermind230e
{URGENT} my w204 suddenly lost power and appear this 'LIGHT' 8/2276 2016/8/21 6:49 shahbecky
Gearbox Problem Tukar baru atau Overhaul? 1/351 2016/8/21 6:47 shahbecky
Oil leak 2/268 2016/8/12 17:17 badrulh
Newboy to the forum 3/220 2016/8/12 17:07 badrulh
Newbie here, plan to owned W204 soon 7/443 2016/8/12 16:59 badrulh
Aircond Masa Pagi dan Masa Hujan 2/297 2016/8/11 9:45 tequila
E230 W210 1/123 2016/8/5 1:37 buckrey
W210 Members 333/63398 2016/8/4 17:31 Bob_Othman
Mechanic/ Workshops listing 1/295 2016/8/1 14:53 roger
Kunji BPC cum Mercedes Gathering 30th July PD 12/365 2016/8/1 12:56 buckrey
Kunjones' Krazy Kunji Prowler Thread 283/13377 2016/7/27 23:59 cantona
W204 Members 275/47224 2016/7/25 8:23 phrozen
S320L Key Fob 2/228 2016/7/22 19:23 gill
Transmission Fluid 1/300 2016/7/21 8:13 RS-W124
Aircond HVAC / Blower box vacuum 0/185 2016/7/20 10:02 Dobster
w124 E230 high petrol consumption 5/406 2016/7/20 8:01 buckrey
Wireless Mirror Link mod 1/180 2016/7/19 15:54 exidus
W140 Members 111/38193 2016/7/19 15:07 rmsav
speedometer problem... 3/223 2016/7/19 14:07 RS-W124
W211- Sun Visor for Front Passenger (Left Side) 1/263 2016/7/19 14:01 RS-W124
Roof 3/392 2016/7/15 15:23 SAVVY
C250 CGI front absorber 4/292 2016/7/15 11:16 VistanaSP
Salam Syawal Eid Mubarak v. 1432H... & you are heading to... 35/8195 2016/7/14 8:57 VistanaSP
Pro Auto - Bandar Sunway 5/1423 2016/7/13 18:26 centepede
Tour De BPC Jul-Aug 2013 82/6883 2016/7/13 0:38 Schenker
Schenk's W126 300se Project Update 1764/76327 2016/7/13 0:34 Schenker
My Mambang Merah's Makeover 3614/125194 2016/7/13 0:34 Schenker
TUkar gear lambat.. 2/349 2016/7/13 0:18 Schenker
Wireman recommendations. 0/213 2016/7/12 23:26 Dobster
Meter for E124 E230, Masterpiece Converted 3/529 2016/7/12 23:24 Dobster
W245 B170 drive shaft issue (driver side) 2/218 2016/7/3 5:08 buckrey
w124 200e loss power at engine cold 1/330 2016/7/3 5:04 buckrey
fuel also 7/512 2016/7/2 20:47 mikeklh
hydraulic lifter / tappet 2/355 2016/6/30 11:52 tequila
Tetapan Gear Sebelum Matikan Injin 2/343 2016/6/29 9:50 raz
Coil spring for W124 2/2423 2016/6/28 8:44 raz
Ramadan Kareem to all Muslim brothers and sisters 3/304 2016/6/26 0:45 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
20 user(s) are online (14 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 19

soulsync, more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post