Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Jus drop in 3/154 2017/1/19 12:32 yapso
hello to all memebers, new to this forum 5/85 2017/1/19 12:31 yapso
Member lama 20/501 2017/1/19 12:29 yapso
W203 Info Sharing: Timing Chain for M271 engine 26/14953 2017/1/18 15:41 IbnuAhmad
W124 Members 812/84148 2017/1/17 16:31 SupaDupa
E250 C207 - OVP 1/127 2017/1/12 7:08 nra21
Any meet up or teh tarik session in Dec '16? 6/129 2017/1/12 3:26 myv6
W212 E-Classe Owners 39/5802 2017/1/11 14:24 Duke6480
W210 Rear axle replacement 11/1886 2017/1/11 7:32 rizalkas
Maintenance Advice - 1990 300CE 0/86 2017/1/9 7:03 jjnoob88
Mybenz Phase-2 7/655 2017/1/9 4:00 shamburke
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 256/35171 2017/1/8 23:21 matjava17
WTS W123 230E -SOLD- 1/612 2017/1/8 16:03 sobri3818
Slk 171 year 06 transmission and diffriential compatibility 0/46 2017/1/7 23:16 Slk200-06
R171 Members 3/1608 2017/1/7 23:11 Slk200-06
100 Wonderful Tips To Help Make Your Car Last 176/33398 2017/1/7 15:35 Mabel
W210 Members 344/67404 2017/1/7 15:31 Mabel
Two Doors with or without tops Mercedes Members 204/33553 2017/1/7 15:15 Mabel
W126 Members 209/47214 2017/1/7 15:13 Mabel
W203 Members 451/69049 2017/1/7 15:05 Mabel
New leather seat for w124. 4/436 2017/1/7 14:58 Mabel
Coming soon ... 10/259 2017/1/7 14:57 Mabel
New member 6/124 2017/1/7 14:54 Mabel
New Owner of CLK200K W209 9/129 2017/1/7 14:51 Mabel
Happy New Year 2/62 2017/1/7 14:48 Mabel
New Member old boy of mine 2/90 2017/1/7 14:48 Mabel
722.9 7G Transmission Valve Body repair in KL 4/165 2017/1/5 5:41 roger
Air-cond for 124 230e problem 1/86 2016/12/31 20:29 buckrey
updated tire price list 210/81698 2016/12/30 3:49 myv6
W212 Battery 1/140 2016/12/29 17:39 buckrey
W210 Facelift Skirting 3/302 2016/12/28 7:08 shamburke
How to use flat/ mechanical key to luck/ unlock w209 door 2/110 2016/12/23 14:53 LeNesel
W210 - Auxilliary Fan Little DIY 5/428 2016/12/23 2:21 shamburke
Newbee W210 owner 2/169 2016/12/23 2:08 shamburke
W210 v6 mula bergegar banyak semasa start engine during cold start 2/275 2016/12/22 6:31 KUASIMISAI
Airmatic - Visit Workshop 17/3375 2016/12/22 6:14 KickingDust
Looking for W220 passenger seat plactic trims 0/80 2016/12/22 5:54 KickingDust
Mercedes Chop Shop aka Kedai Potong in Melaka & JB 1/93 2016/12/21 1:06 buckrey
Changing back to 15" sport rims for my W124 1/150 2016/12/19 23:39 myv6
Today's service 39/17075 2016/12/16 18:55 Pogo
What the different between rim 15 and rim 16 for w203 3/160 2016/12/16 9:05 LeNesel
MyBenz low top speed 3/174 2016/12/16 8:59 LeNesel
New owner E220 W124 8/524 2016/12/10 9:27 Nksyoon
W124 230e problem 3/507 2016/12/9 4:09 Aaronliew
Engine Shut off while driving 2/241 2016/12/5 5:59 VistanaSP
Refresh W211 Headlights 2/225 2016/12/3 3:56 mot88
18" or 19" 5/443 2016/12/2 10:06 126208W
Looking for W203 Parts.. 1/317 2016/11/26 11:43 Stevan
Kunci W203 Problem 1/194 2016/11/23 4:29 VistanaSP
Pro Auto - Bandar Sunway 11/2315 2016/11/18 13:33 badrulh
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
26 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 25

admin, more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1338
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4609
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post