Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
{URGENT} my w204 suddenly lost power and appear this 'LIGHT' 7/1877 2016/6/27 13:15 mkhee
Ramadan Kareem to all Muslim brothers and sisters 3/187 2016/6/26 0:45 Mabel
Salam Syawal Eid Mubarak v. 1432H... & you are heading to... 34/7878 2016/6/26 0:40 Mabel
W212 E-Classe Owners 33/4128 2016/6/26 0:37 Mabel
W124 Members 791/79091 2016/6/26 0:36 Mabel
W211 Members 165/33428 2016/6/26 0:34 Mabel
W221 Members 9/900 2016/6/26 0:31 Mabel
W203 Members 429/64059 2016/6/26 0:29 Mabel
R230 Members 4/784 2016/6/26 0:25 Mabel
W210 Members 332/61933 2016/6/26 0:23 Mabel
W201 Members 281/33079 2016/6/26 0:20 Mabel
updated tire price list 198/76506 2016/6/25 20:41 raz
Roof 1/62 2016/6/24 16:56 ROthman
ekzos bau terlalu kuat 7/309 2016/6/22 3:20 nra21
hydraulic lifter / tappet 1/188 2016/6/22 2:56 nra21
Newbie here, plan to owned W204 soon 3/180 2016/6/16 12:33 phrozen
Car Detailing For W124 230E 30/1372 2016/6/9 13:41 myv6
TTS Kedah or Northern Area 0/164 2016/6/9 10:31 VistanaSP
Rear Axle Oil Seal Leaking 6/469 2016/6/9 10:20 VistanaSP
Engine Oil Check Level Pop Up 2/245 2016/6/8 16:45 VistanaSP
sl107 fuel tank problem 0/226 2016/6/8 16:38 spiderboy
Body vibration 5/355 2016/6/7 12:02 Naga5899
Lowering my W126 help please.. 5/296 2016/6/7 2:55 Schenker
Proud owner of w126 300se 3/416 2016/6/7 2:52 Schenker
WTS W123 230E 0/200 2016/6/6 16:55 sobri3818
fuel also 6/372 2016/6/6 15:30 myv6
wiring problem 230e 14/1303 2016/6/5 17:23 Plinker
Meter for E124 E230, Masterpiece Converted 2/382 2016/6/4 23:38 Mabel
W220 diy 7/368 2016/6/4 23:24 Mabel
Interior and body paint 2/421 2016/6/4 23:21 Mabel
RAINY SEASON DRIVING TIPS 3/239 2016/6/4 23:19 Mabel
ATF oil came out of the dipstick, w124 260E 4/412 2016/6/4 23:17 Mabel
W210 Japan Spec Control Unit 3/346 2016/6/3 13:21 bonson
Distributed cap 4/436 2016/5/28 1:09 myv6
ECU Problem 1/431 2016/5/28 0:30 myv6
R170 Members 1/1103 2016/5/21 0:30 Mabel
R171 Members 2/356 2016/5/21 0:26 Mabel
W126 Members 206/44606 2016/5/21 0:24 Mabel
W202 Members 211/37103 2016/5/21 0:23 Mabel
W210 E200K ....COMPRESSOR ENGINE replacement/repair 2/469 2016/5/21 0:18 Mabel
Senarai Top 5 Jenama Kenderaan Paling Teruk 2/541 2016/5/21 0:07 Mabel
W212 BTH official suspension mods from MBM 12/728 2016/5/21 0:06 Mabel
Mercedes new part shop and used part shop at seberang perai or penang island. 2/566 2016/5/15 14:37 Mabel
Senarai Top 5 Jenama Kenderaan Terbaik 0/387 2016/5/15 14:34 Mabel
R129 SL Class Members 22/19274 2016/5/15 14:26 Mabel
Engine Running Time Bom 2/638 2016/5/15 1:00 Mabel
Gearbox problem with W210 6/802 2016/5/15 0:53 Mabel
Newbie to CLK200 W209 4/724 2016/5/15 0:45 Mabel
driving loose 9/851 2016/5/15 0:41 Mabel
ada bunyi part longgar pada suspension depan masa langgar bonggol atau lubang besar 36/17865 2016/5/15 0:39 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
21 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 21

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post