Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Introducing new member 4/105 2014/4/19 15:47 BigK
W202 - Temperature, water level and head rest malfunction! 11/200 2014/4/18 23:08 yapso
Gear don't change 11/1230 2014/4/18 19:33 badrulh
Progress report on my 1990 260E (pictures attached) :) 14/316 2014/4/18 19:29 badrulh
Hujan sudah datang 4/450 2014/4/18 16:16 cendana287
W220 - Entrance Position Do Not Drive 0/41 2014/4/18 9:02 az3pac
W124 230E 3/208 2014/4/18 9:02 badrulh
RUN FLAT TYRES 1/179 2014/4/18 0:30 cendana287
Need Buying Guide and Advice from U (E240 W211, 12/670 2014/4/16 10:11 msvanan66
E280 124 - New bumpers 4/339 2014/4/14 21:46 putrav6
DYNAVIN: Car DVD GPS Tracker systems, car DVD navigation systems and more... 0/187 2014/4/14 14:40 Dynavin
SBC 10/1343 2014/4/14 13:20 bonson
TOP SPEED 471/18988 2014/4/13 12:43 AsDad
WHO R YOU? 297/23740 2014/4/13 12:20 AsDad
A/c not cold before car moves 4/421 2014/4/12 11:50 bonson
TT @ RNR Awan Besar 9/4/2014 12/605 2014/4/11 22:00 sham
Download Piwis Tester II 13.400 software to update 0/231 2014/4/10 15:17 hellozaizai
DIY: Bosch Electronic Throttle Body Servicing and Cleaning 13/9996 2014/4/10 14:59 techjack
Air con Fan Switch 1/302 2014/4/10 10:57 bonson
Mybenz stickers 3/332 2014/4/9 13:58 aar23
After alignment, my steering wheel tilted left. 19/727 2014/4/8 23:55 aficionado
good air cond service center. i recommend 20/6202 2014/4/8 13:58 cendana287
2014 Formula 1 Constructor ranking 5/347 2014/4/8 13:06 cendana287
updated tire price list 174/48395 2014/4/7 16:43 wazirocket
Temperature Naik 6/495 2014/4/7 15:52 wazirocket
W220 drain battery and RPM needle idle at 3000rpm 3/438 2014/4/7 15:42 wazirocket
My dad want to buy w203 for his retirement car. 21/2641 2014/4/5 23:11 infinity2eterni
124 230e TD Box 21/553 2014/4/5 9:29 roger
not yet a benzzer... 4/374 2014/4/5 0:16 leong9996
722.6 auto bx 13/2406 2014/4/4 23:27 Mabel
My C180 2012 233/13032 2014/4/4 0:25 Scud
assalam.. 6/680 2014/4/3 20:14 Merc209
2008 w204 electronic steering lock (ESL) problem 5/480 2014/4/3 15:16 fazli9300
E250 CGI Avantgarde 2011-2012 2/548 2014/4/3 14:52 Funniman
Johor Performance Oil Centre 1/256 2014/4/2 23:58 freifeit
C200 CGI engine noise during start 6/428 2014/4/2 20:16 budiman37
r170 parts same as...!?!?!?! 40/8262 2014/4/1 17:29 ABTguy
W210 AMG Wannabe... 9/657 2014/4/1 16:18 RS-W124
Mybenz Fest 1/333 2014/4/1 15:20 shamburke
Lubricants for Bushing 2/298 2014/4/1 15:19 cendana287
Aircond overhaul 36/5916 2014/3/31 15:17 cendana287
Display LCD monitor at speedo meter 0/275 2014/3/31 13:33 myusoffsanusi
reverse sensor with camera 2/604 2014/3/30 20:03 SkyCheok
MYBENZ MONTHLY GOLF (MARCH) 1/322 2014/3/30 0:43 Mabel
W204 Members 251/28199 2014/3/30 0:37 Mabel
W201 Members 249/22199 2014/3/30 0:33 Mabel
Locked out 7/472 2014/3/30 0:30 Mabel
iAgencyNet Promotion 3/317 2014/3/30 0:27 Mabel
Adala, 1988 300SE 1263/30068 2014/3/26 17:19 owm
Gold Prom Dresses North St 1/420 2014/3/26 0:57 ROthman
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
11 user(s) are online (10 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 11

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1328
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post