Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Bukan ku tak sudi-Iklim cover by Keesamus 0/6 2014/10/23 14:26 w202mdc
TT malam bandar baru bangi 25 okt sabtu malam ahad 12/143 2014/10/23 14:10 pirates_sparrow
How long do you intend to keep your present car? 69/3756 2014/10/23 12:27 skcsec
Newbie W220 @ KickingDust 20/468 2014/10/23 9:33 shamburke
Wan Ahmad aka damhanaw - hospitalised 4/118 2014/10/23 9:31 shamburke
W210 Members 300/44605 2014/10/23 9:23 shamburke
W210 catalytic converter noisy 8/2950 2014/10/23 4:09 KJI
W210 wheels alignment, recommended Tire shop? 5/160 2014/10/23 4:06 KJI
ESP icon showing on meter panel for W211 0/56 2014/10/22 19:04 silverwave
Mercedes Benz Corporate Ladder 5/203 2014/10/22 12:45 Mabel
Is Buying a Mercedes a waste of money ? 88/5884 2014/10/22 12:45 Mabel
Two Doors with or without tops Mercedes Members 175/23570 2014/10/22 12:30 Mabel
Just being Malaysian 159/12760 2014/10/22 12:27 Mabel
Happy Deepavali ! 0/32 2014/10/22 12:20 Mabel
500,000 km Club 76/9308 2014/10/20 13:57 shamburke
updated tire price list 179/56327 2014/10/20 12:00 w202mdc
SBC 36/3250 2014/10/20 8:38 MercedesC
history-mercedes-benz-c-class 2/215 2014/10/19 21:34 K-Yo
Good Night... 152/10736 2014/10/19 21:04 K-Yo
TOP SPEED 519/25443 2014/10/19 1:39 Mabel
B Class Members 53/16474 2014/10/19 1:34 Mabel
W201 Members 261/25500 2014/10/19 1:32 Mabel
W124 Members 743/57880 2014/10/19 1:28 Mabel
W220 Members 76/21388 2014/10/19 1:26 Mabel
who knows about Voltronic engine oil? where to buy? 3/387 2014/10/19 1:20 Mabel
Aircond related problem 3/258 2014/10/19 1:19 Mabel
W202 Car ENGINE jerk or vibrate when drive at slow speed OR stop idling at traffic light 6/273 2014/10/19 1:18 Mabel
W124 Engine Swap 22/8429 2014/10/19 1:16 Mabel
looking for suggestions on where to do w124 bodykits 1/181 2014/10/19 1:12 Mabel
Cermin belakang kereta kena pecah. Mana nak repair? 4/230 2014/10/19 1:10 Mabel
W202 C200 Shock Absorber 4/173 2014/10/19 1:09 Mabel
W210 Rear axle replacement 8/372 2014/10/19 0:52 Mabel
Sharing about fuel pump not running issue 4/450 2014/10/19 0:51 Mabel
Gear stuck in D4 6/250 2014/10/19 0:39 Mabel
ขอเลวแค่นี้ 3/200 2014/10/19 0:37 Mabel
ปาน ธนพร-ผู้หญิงทุกคนเอาแต่ใจ 1/163 2014/10/19 0:36 Mabel
[LIVE] ปาน ธนพร - Medley (เมดเลย์) 1/152 2014/10/19 0:35 Mabel
mohon bantuan tentang minyak enjin dan minyak gear box auto 9/395 2014/10/19 0:35 Mabel
newbie dr terengganu 8/207 2014/10/19 0:32 Mabel
ekzos for 124 230e 2/128 2014/10/19 0:24 Mabel
Repainting Ori PP 6/298 2014/10/19 0:24 Mabel
Schenk's W126 300se Project Update 1745/53987 2014/10/19 0:23 Mabel
Nak tukar rim, mana paling sesuai untuk W202 ?? 7/250 2014/10/16 11:22 razi8858
Bad alignment - inner part of tyre worn out faster 11/3225 2014/10/14 7:01 apabole
Bfast TT @ MANDONNA SPORTSCAFE SEK13 SHAH ALAM 13/10 3/234 2014/10/13 11:55 shamburke
Caught in Flash Flood 3/273 2014/10/13 10:34 t4lruum
Good spark plug for C250 CGI? 1/333 2014/10/11 22:58 Mabel
Ah Yau's 1994 W124 E280 For Sale 1/308 2014/10/11 22:42 Mabel
W203 Members 402/47848 2014/10/11 22:41 Mabel
W202 Members 191/29410 2014/10/11 22:36 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
21 user(s) are online (15 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 21

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1336
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post