Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Salam Eidul Fitri 1/57 2014/7/22 17:56 putrav6
Enjin Besar, Bayar Roadtax Mahal, Kena Speed 90kmh atau 110kmh? 7/463 2014/7/22 11:12 badrulh
Changing new tyre 2/98 2014/7/22 9:49 gab871
W204 Shock Absorber - DampMatic (Agility Control) 4/2742 2014/7/21 21:28 mdameer
2014 MyBenz IFTAR Session - Berbuka puasa 18/596 2014/7/21 14:18 shamburke
W220 Members 69/20075 2014/7/21 13:36 BigK
TOP SPEED 514/22257 2014/7/21 11:36 roselan58
SLK170 Turn Rate Sensor 2/249 2014/7/21 11:17 roselan58
brake prob: kena tekan dua kali baru ok 7/499 2014/7/20 22:11 badrulh
which absorber the best??? 15/571 2014/7/20 17:49 ibnzainal
alternator 13/739 2014/7/20 11:28 badrulh
w124 starting problem sometimes 8/2311 2014/7/19 15:31 pcqivan
New belt and squeeky noise. 13/2568 2014/7/18 19:12 raz
angan2 guna enjin m111.975 pd 190e? 14/506 2014/7/17 18:10 badrulh
Hello Gentlemans! 4/295 2014/7/17 16:50 sonic
Dashboard for w123 10/636 2014/7/16 16:52 badrulh
...they are like Mercedes Benz... 2/414 2014/7/15 22:09 roselan58
redline water wetter 6/387 2014/7/15 17:44 badrulh
DIY: Changing the Coolant Level Sensor W124 E220 3/470 2014/7/15 17:09 badrulh
Any members using NGV? 81/10897 2014/7/15 16:58 badrulh
Slow gear change. 10/636 2014/7/15 15:58 neezam
Engine of the Year Award 2/518 2014/7/15 15:37 bittbutter
Selamat Menyambut Hari Nuzul Al-Quran. 24/1454 2014/7/15 1:26 Mabel
rims , suspension 1/575 2014/7/15 1:13 Mabel
Euro 5 cleaner Diesel coming to Malaysia! 1/472 2014/7/15 1:12 Mabel
Authorised Workshop for Diagnose Used Car 1/480 2014/7/15 1:08 Mabel
Parts for W201 - Kereta Potong shop 4/483 2014/7/15 1:07 Mabel
Car slowed down and engine stopped... 9/686 2014/7/15 0:57 Mabel
W124 Air Cond Problem 23/6840 2014/7/15 0:52 Mabel
W211 Members 114/24167 2014/7/15 0:49 Mabel
Burnt some carbon off the engine last weekend... 8/655 2014/7/15 0:40 Mabel
W204, 08 user's manual 3/487 2014/7/15 0:39 Mabel
central lock pump 1/277 2014/7/15 0:34 Mabel
Newbie 3/329 2014/7/15 0:33 Mabel
Selamat Berpuasa 6/342 2014/7/15 0:32 Mabel
Ramadan Service Promotion 1/290 2014/7/15 0:25 Mabel
Opal Auto Mart. 1/177 2014/7/15 0:24 Mabel
good workshop recommendation for sunroof repair Ipoh 2/315 2014/7/15 0:23 Mabel
BRAKE PROBLEM W124 20/3547 2014/7/15 0:17 Mabel
MyBenz Convoy to Melaka - 21/6/2014 25/971 2014/7/15 0:15 Mabel
ANTARA C220 DAN E220. MANA LEBIH BAGUS UNTUK GAYA PEMANDUAN ALA2 RACER 18/980 2014/7/15 0:12 Mabel
engine shutdown (mati) when drive in very low speed 18/655 2014/7/15 0:10 Mabel
Two Doors with or without tops Mercedes Members 164/21613 2014/7/15 0:07 Mabel
Identifying a Masterpiece (with pictures) 17/4636 2014/7/15 0:03 Mabel
W124 Members 736/52670 2014/7/14 23:59 Mabel
W201 Members 254/23917 2014/7/14 23:55 Mabel
W210 Members 292/40828 2014/7/14 23:53 Mabel
W210 Side Skirt Jack Cover Plug 1/151 2014/7/14 23:51 Mabel
Engine sputter and mati during idling 6/670 2014/7/14 23:49 Mabel
Gear gaiter/ gear knob cover 2/447 2014/7/2 13:20 bittbutter
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
13 user(s) are online (11 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 13

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1332
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post