Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
updated tire price list 190/62952 2015/4/27 10:47 bittbutter
Life in Heaven... 25/732 2015/4/27 9:49 AsDad
Mybenz 10th Anniversary ! 21/723 2015/4/27 9:23 AsDad
spare part catalog 4/102 2015/4/27 8:35 RS-W124
Benz Mechanic in Shah Alam 11/3699 2015/4/26 17:57 ritzall
Most probably w203 potential owner. 0/29 2015/4/26 15:17 ritzall
E300 Bluetec Hybrid 37/1265 2015/4/25 11:41 voltan
Starex OR Alphard 6/381 2015/4/25 0:28 shahbecky
Wtb W203 C180 exhaust 0/34 2015/4/25 0:25 shahbecky
W203 C180 Battery size??? 0/40 2015/4/25 0:19 shahbecky
Go for second hand car or brand new mercedes? 7/635 2015/4/24 9:56 clarkson
Cronic Body Rust 5/137 2015/4/24 9:46 clarkson
Two Doors with or without tops Mercedes Members 187/26019 2015/4/23 14:47 shamburke
TOP SPEED 540/29966 2015/4/22 23:43 mal
What do you like?? 3/425 2015/4/22 22:52 AsDad
W126 Members 191/36928 2015/4/22 13:18 AsDad
Bad luck.. 0/100 2015/4/21 22:17 Johann
Formula 1 Constructor ranking 28/2821 2015/4/19 13:25 starbenz
Good Night... 158/12200 2015/4/19 0:39 Mabel
abangis reporting 3/159 2015/4/19 0:28 Mabel
Please allow me to introduce myself 8/317 2015/4/19 0:27 Mabel
Air-cond for 124 230e 7/143 2015/4/19 0:20 Mabel
new member 4/266 2015/4/16 16:45 shamburke
Car care & detailing - Sonax Malaysia 14/608 2015/4/14 23:38 SERVICOM
In the Mood For Meaningful Lyrics Part 3 - A Tribute To Love 834/96093 2015/4/12 0:21 Mabel
Broken wheel nut removal 3/312 2015/4/12 0:14 Mabel
Mercedes Keys 11/550 2015/4/12 0:12 Mabel
Increase in Fuel Consumption (FC) 4/352 2015/4/10 11:29 MieBenz
W202 ECU 0185451132 6/815 2015/4/9 13:03 vinchor
Engine oil top up 3/305 2015/4/7 23:57 voltan
E250 Throttle Body Cleaning 2/381 2015/4/6 10:28 exidus
W124 Members 760/65974 2015/4/5 0:53 Mabel
Online spare shop 4/508 2015/4/5 0:31 Mabel
Need workshop for my 124 - maybe need for overhaul 20/2385 2015/4/5 0:30 Mabel
Proposing TTS benz eastcost - kelantan 1/284 2015/4/5 0:27 Mabel
interior grooming 11/898 2015/4/5 0:23 Mabel
E250 W212 automatic transmission fluid change. 1/293 2015/4/5 0:19 Mabel
W212 E250 Recall 18/694 2015/4/3 10:11 MieBenz
Servicing of E200 W212 4/1471 2015/4/1 11:43 exidus
190E 200 1988, cold /warm start issue 6/432 2015/3/29 1:35 Mabel
My W210 model E240 260cc V6 engine jerks intermittently 5/448 2015/3/29 1:13 Mabel
ABS Pump 3/583 2015/3/29 1:07 Mabel
Any merz model 90's and below entitle to get 80% discount 4/479 2015/3/27 23:41 Mabel
W210 - E200 Manual Cut Off 1500RPM 24/589 2015/3/27 23:11 Mabel
Ravenol Engine Oils - Anyone Tried It Before 4/453 2015/3/24 15:00 voltan
New Member 3/265 2015/3/24 10:23 shamburke
Mercedes cars - Navigation Map Updates 20/475 2015/3/24 10:22 shamburke
Just being Malaysian 161/14849 2015/3/22 1:02 Mabel
W124 E230 cylinder head wanted..exchange scheme.. 1/374 2015/3/22 0:48 Mabel
Mercedes Wiring & Air Conditioning Workshop 2/509 2015/3/22 0:45 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
30 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 29

kamar629, more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1336
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post