Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
W212 E-Classe Owners 6/606 2015/1/28 14:29 bonson
W211 Absorbers 2/99 2015/1/28 14:01 bonson
Air cond services and repair 1/67 2015/1/28 13:56 bonson
E300 Bluetec Hybrid 4/262 2015/1/27 11:12 SemutHitam
My Ride Before and After 27/6320 2015/1/26 16:10 shamburke
Newbie .. any things to worry 0/76 2015/1/26 14:50 shamburke
W201 Members 262/26902 2015/1/26 14:48 shamburke
Wiper Blades 0/84 2015/1/26 10:58 thwong70
Looking for Car Body Repair and Paint Shop 6/314 2015/1/26 10:34 limchinseong
W211 Members 116/27044 2015/1/25 17:11 soulsync
W203 Members 403/51523 2015/1/25 12:49 aliendarknez
w124 - bushing replacement 11/4004 2015/1/21 13:05 shahBANTING
extended warranty to 15 years by MB USA for fuel leak on W211 and W219 1/120 2015/1/21 12:14 sukereta
Rear Axle Issue 2/145 2015/1/21 10:32 kwwong
W126 throttle body 7/461 2015/1/20 23:25 yapso
Lists of parts replaced so far for my W140 S320L... 284/26239 2015/1/20 0:01 amgm125
FYI: W123 230 (M102.980) & 200 (M102.920) Engine 6/14116 2015/1/19 11:29 shahBANTING
WHO R YOU? 309/31959 2015/1/18 20:21 benz-lover
W204 - coil spring (sports) & front absorber FOR SALE 0/136 2015/1/17 14:07 FAUZY71
power steering/idling 2/239 2015/1/16 21:04 benzz
updated tire price list 185/60122 2015/1/16 20:40 amizie
W140 Members 101/30237 2015/1/15 1:22 wlk5144
Govt aims to implement new end-of-vehicle-life policy in 2015 / 2016 18/1494 2015/1/14 22:04 Jaybon
interior grooming 4/351 2015/1/14 22:02 benzz
W204 - coil spring (sports) & front absorber 0/140 2015/1/14 19:32 FAUZY71
[W204] Combination Switch and Light Switch Issues 4/237 2015/1/14 18:35 aficionado
Catalaya, My 124 230ce Project 5/300 2015/1/14 0:29 Schenker
TT in Seremban... Calling all MyBenzians..from Seremban !! 15/2661 2015/1/12 18:06 putrav6
recommended audio shop in ampang 0/158 2015/1/12 15:07 Ahjonn
Power Steering Fluid untuk W204 5/283 2015/1/11 22:35 mot88
I'm newbie 0/149 2015/1/11 20:17 rintique
What are the unique and authentic design differences between BMW and Mercedes? 5/530 2015/1/10 19:28 Azamli
AC Compressor w210 diy 0/199 2015/1/10 19:08 Azamli
W124 Members 745/62977 2015/1/10 1:18 baby26
W204 Members 266/36774 2015/1/9 12:52 limchinseong
High Mileage Car 7/602 2015/1/9 11:57 Schenker
TOP SPEED 524/28462 2015/1/9 11:57 Schenker
My Mambang Merah's Makeover 3600/99057 2015/1/9 11:44 Schenker
Schenk's W126 300se Project Update 1746/60504 2015/1/9 11:24 Schenker
CGI Lean Burn Mode 0/177 2015/1/9 11:14 TengkuHijah
W204 front airbag indicator error 1/197 2015/1/8 16:26 bonson
Noticed my car is a bit sluggish..need to rev higher to get the same power.. 2/336 2015/1/7 15:59 goshinguy
Alternator replacement for w210 E270cdi from MB Garage permas jaya 0/221 2015/1/7 14:02 tonjimanss
Salam perkenalan jugak 0/182 2015/1/7 1:32 misdiscabuk
changed lower arm w203 and tyres. 0/206 2015/1/6 15:06 fitrijusop
Upkeep my W124 230E 2/450 2015/1/5 18:23 keanchow
W204 ignition starter faulty 3/299 2015/1/5 15:47 mal
W124 Air Cond Problem 26/8341 2015/1/4 20:20 ibnzainal
w203 issues 2/267 2015/1/2 12:10 benzz
FNR Autoparts 2/356 2015/1/2 8:51 shamburke
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
20 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 19

bonson, more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1336
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post