Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
FADING HEADLIGHTS 3/95 2017/5/25 4:30 btusulu
Workshop recommendations in PJ (with own parts) 2/120 2017/5/24 7:36 mikeklh
Come Join Us at Facebook Mercedes Benz W211 Club Malaysia 1/23 2017/5/23 18:14 buckrey
Fuel pump mercedes 2/424 2017/5/23 3:36 btusulu
Changed front disc and brake pad (both Bosch) and steering vibrating terrible at 90km/h onwards 17/303 2017/5/23 3:26 btusulu
w211 Diesels 2/260 2017/5/23 3:19 btusulu
Buying A200 W176, any advice? 2/157 2017/5/21 2:19 yhwe
CIGARETTE LIGHTER THAT DOESN'T WORK 2/147 2017/5/20 22:58 yhwe
Course at KLIA 8th May till 8th June 4/276 2017/5/20 16:39 buckrey
Rear Lights C200 Kompresor w204 2009 model 1/62 2017/5/18 6:24 Stevan
RESTORE SEATS SIDE TRIMS THE CHEAP WAY 0/115 2017/5/18 1:59 yhwe
Hakitrade Jalan Puchong 1/98 2017/5/17 8:23 mikeklh
Changed brake pads and discs leading to screeching sound. 2/324 2017/5/17 5:55 JoeyBrabus
W124 230E humming sound from rear differential 1/142 2017/5/16 16:21 badrulh
Mercedes steel rims 1/202 2017/5/11 10:51 badrulh
Petrol leak from engine bay 4/127 2017/5/10 1:39 cossie_mozzie
updated tire price list 212/84442 2017/5/9 15:42 badrulh
Battery Replacement 2/167 2017/5/9 15:12 badrulh
W124 E220 Rear differential axle loud thud during auto gear shift from 1.2. 3/442 2017/5/7 15:52 badrulh
Shell engine oil terbaru 2/428 2017/5/7 6:06 mikeklh
W124 Members 818/86585 2017/5/5 3:36 masagung
Undercarriage scraped.. 0/259 2017/5/3 7:19 wazirocket
need w213, w222 & w205 forum section 1/227 2017/5/2 18:58 admin
E240 brake upgrades 0/112 2017/5/2 13:45 moogen91
Timing Chain & Sprockets Change 12/467 2017/5/1 12:39 iswan
Good Night... 161/17328 2017/5/1 11:53 iswan
NEW MEMBER MB COMMUNITY 5/229 2017/4/28 12:11 IbnuAhmad
MyBenz low top speed 11/642 2017/4/27 11:45 badrulh
Any members using NGV? 85/16834 2017/4/27 11:34 badrulh
Kedai ekzos specialist mercedes terengganu 3/374 2017/4/27 11:25 badrulh
W208 instrument cluster repair 1/185 2017/4/26 6:54 shamburke
TT @ Zettylicious USJ3A @ Tuesday 28/3/2017 @ 9:00pm 2/256 2017/4/26 6:46 shamburke
Recommended paint shop Ampang, Ulu Klang area 1/508 2017/4/22 4:58 nazamlebaran
W203 Members 452/71361 2017/4/20 0:42 yhwe
W124 E220 - Transmission 6/378 2017/4/15 16:22 Mabel
W211 Members 169/37480 2017/4/15 16:06 Mabel
W210 Members 354/69775 2017/4/15 16:04 Mabel
Just Join 6/424 2017/4/14 14:47 IbnuAhmad
New owner E220 W124 13/920 2017/4/14 11:12 Nksyoon
GEARBOX OIL ADDITIVE 6/432 2017/4/12 5:58 gill
Share air con problem and experience of your W210 97/6361 2017/4/11 3:14 akhlaken
Mybenz Phase-2 11/1921 2017/4/7 16:45 badrulh
E220 ECU unit 1/313 2017/4/7 16:28 badrulh
Test 0/208 2017/4/7 7:09 Nksyoon
Engine Shut off while driving 4/652 2017/4/6 6:46 JoeyBrabus
SRS 2/407 2017/4/6 6:41 JoeyBrabus
air bags recalls and more : Mercedes USA??? 3/400 2017/4/6 6:36 JoeyBrabus
W123 Rusted Chassis 8/461 2017/4/5 5:03 thirdcow
Key tumbler for w124 230e 2/370 2017/4/3 15:29 badrulh
Local VS Japan VS UK specs 21/9013 2017/4/3 4:26 gill
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
46 user(s) are online (29 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 46

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1338
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4609
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post