Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Changed brake pads and discs leading to screeching sound. 6/820 2017/9/18 11:11 JoeyBrabus
Rattling sound at the bottom rear of the car. 0/24 2017/9/18 10:36 JoeyBrabus
W124 Members 822/88789 2017/9/17 13:26 Mabel
W203 Members 458/73456 2017/9/17 13:22 Mabel
W211 Members 172/38740 2017/9/17 13:11 Mabel
Car cannot start, suspect immobiliser 2/121 2017/9/17 13:08 Mabel
W210 rear view sunshade 1/30 2017/9/17 12:59 Mabel
E270 CDibrabus d4 spec almost 80% original now. Oh loss of power 3/120 2017/9/13 1:09 ericlks
New E220 Owner - Need Advice 7/4079 2017/9/12 14:36 Nksyoon
Looking for E220 1/168 2017/9/12 13:24 jason1986
Help...300ce 24v randomly stalls 2/187 2017/9/8 3:56 timyap
What are some mind-blowing facts about Mercedes-Benz? 5/1432 2017/9/7 12:33 Shanon
C200 w203 2.0cc kompressor transplant to 2.3cc kompressor 2/102 2017/9/6 0:51 buckrey
w203 2001 care issues 1/91 2017/9/6 0:42 buckrey
W210 new fan clutch noisy 1/89 2017/9/5 23:22 buckrey
w211 Diesels 12/885 2017/9/5 1:45 btusulu
w203 parking sensor n audio options 0/90 2017/9/3 11:07 benzz
Coolant - Check Level 7/440 2017/9/2 0:15 Chongsh2838
W212 E-Classe Owners 52/9155 2017/8/29 22:27 ramoha
New Members - listing by approval date. 0/69 2017/8/29 15:00 admin
Aircond shop 1/152 2017/8/29 14:51 admin
Getting 350hp 3/275 2017/8/29 14:49 admin
W213 variants 1/269 2017/8/22 14:04 Aahmad
W210 gear box control unit fault 4/504 2017/8/17 14:22 harj
Duplicate Key 3/239 2017/8/14 3:32 126208W
engine oil for w203 2001 model fully synthetic or semi 4/243 2017/8/13 17:17 benzz
My W210 Transmission Gearbox add in JB Trans Stop-Leak Oil 0/133 2017/8/11 14:56 cfh88
Headlamps Adjustments for w211 5/187 2017/8/7 9:02 mot88
W203 C240 Master Brake Pump worn/retired!! 0/177 2017/8/6 6:08 126208W
Battery Protection : Convinence Functions Temporily unavailable 20/414 2017/8/5 23:21 Chongsh2838
Looking for penta rims or BBS RZ 5/432 2017/7/31 16:26 mikeklh
Auto Transmission Oil Change Interval 5/431 2017/7/30 0:47 IbnuAhmad
W211 Steering Rack Leaking 2/234 2017/7/29 6:18 Chongsh2838
Car vibrating between 60 to70 kmp w123 8/308 2017/7/25 9:14 shiningstar
W211 E230 Panoramic Roof Squeaky Noise 0/231 2017/7/25 2:31 ltw
W210 - Engine Control Unit (ECU) problem 0/368 2017/7/17 11:44 AminZain
City Cycle Service Centre 204/34528 2017/7/15 1:01 SHYAM
Impromptu TT session at pelita shah alam sek9 1130pm 0/443 2017/7/8 15:08 mdameer
Air-Con Control Panel Lighting 4/369 2017/7/4 13:10 Chongsh2838
Mercedes ML Class 1/304 2017/7/4 10:24 RS-W124
Throttle Pedal Slow respond 0/661 2017/6/30 6:27 Ssibir
Is there a whatapps chat group for W211 1/371 2017/6/28 14:03 Chongsh2838
Sharing info on Battery Tester 0/237 2017/6/15 14:44 mot88
Changed front disc and brake pad (both Bosch) and steering vibrating terrible at 90km/h onwards 18/921 2017/6/10 6:19 shahbecky
A long overdue get together session in the month of Ramadhan 1/282 2017/6/9 9:41 damhanaw
RESTORE SEATS SIDE TRIMS THE CHEAP WAY 1/570 2017/6/9 1:50 Schenker
Fuel pump mercedes 7/1007 2017/6/6 4:59 btusulu
Power loss and fuel pump 1/421 2017/6/6 2:49 cctan2181
retrofit memory seat 1/384 2017/6/4 14:04 Gan
Links to Useful Benz Resources 29/42429 2017/6/2 13:02 iswan
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
38 user(s) are online (25 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 38

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1338
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4609
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post