Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
The Kunjis' Thread 438/15977 2016/2/8 1:11 Schenker
My Mambang Merah's Makeover 3604/116976 2016/2/8 1:11 Schenker
FAULTY DOOR LOCK 8/206 2016/2/8 1:09 Schenker
Newbie yet Oldie 2/81 2016/2/8 1:02 Schenker
Schenk's W126 300se Project Update 1755/72676 2016/2/8 0:56 Schenker
W210 Members 323/58591 2016/2/7 12:55 kitongti
E300 Bluetec Hybrid 135/6630 2016/2/7 11:21 Sah212
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 249/30836 2016/2/7 9:03 jj711
W211 Members 153/31743 2016/2/6 0:33 iswan
Newbie in Penang 6/63 2016/2/4 22:16 rayray7279
LOWER ARM for w124 230 e 2/86 2016/2/3 2:52 myv6
Car Detailing For W124 230E 23/408 2016/2/3 2:33 myv6
W204 C230 V6 2/115 2016/2/1 23:29 mot88
car jerking at high speed, w124, 260E 4/255 2016/2/1 13:28 mfikry
Newbie member 9/236 2016/1/31 21:41 badrulh
Engine light activate 4/246 2016/1/31 2:11 emerald
wiring problem 230e 8/588 2016/1/30 22:34 ezllover
W201 Members 276/31810 2016/1/30 9:13 adz5895
Engine running on 7/174 2016/1/28 16:40 Naga5899
Interior Dye Coat......Make Your Interior New 7/282 2016/1/27 23:31 Schenker
Engine running on 0/99 2016/1/27 12:42 Naga5899
W212 left beam ecu fried 5/281 2016/1/27 12:25 Aahmad
Schenk,s One Twenty Four Coupe 17/306 2016/1/26 23:23 Schenker
The Ultimate W126 Photos 211/15306 2016/1/25 23:47 Schenker
Guide to uploading photos in Forum 93/25895 2016/1/25 14:57 Mabel
MABEL 92/51877 2016/1/25 14:23 Mabel
Only men keep them running... 27/1638 2016/1/25 14:11 Mabel
W202 Members 205/35785 2016/1/25 13:59 Mabel
driving loose 4/349 2016/1/25 13:57 Mabel
C Class Wiring Harnesses 55/13508 2016/1/25 13:53 Mabel
door hard to close 3/296 2016/1/25 13:44 Mabel
Updating price 2016 for w124 2/191 2016/1/25 13:41 Mabel
sunroof 10/805 2016/1/25 13:32 Mabel
w203 breakdown maintenance 6/277 2016/1/22 12:48 fitrijusop
TT Session??? 1/179 2016/1/22 9:26 myv6
W124 230e dry shaft 4/229 2016/1/22 4:32 Schenker
4-Jan-2016 W210 Burnt at Batu Tiga Toll Plaza 1/465 2016/1/21 12:57 shamburke
Overheating on my W124 14/712 2016/1/20 11:04 myv6
w124 260e temp 41/6786 2016/1/20 10:25 mikey
W124 Exhaust - Need exhaust shop 38/11062 2016/1/20 10:24 mikey
FC on my 260E 9/669 2016/1/19 0:08 mikey
C209 CLK200 M271 Engine (Year 2003) 2/788 2016/1/18 14:29 techjack
Where to find Merc sport rims for W210 at reasonable price 1/240 2016/1/16 16:41 myv6
Funny wheel jerking for w124 230e 3/212 2016/1/14 23:47 mfikry
230ce AC 1/342 2016/1/14 8:54 RS-W124
M271 Kompressor Engine Timing Chain 2/258 2016/1/13 13:15 RS-W124
New Gear Knob 1/202 2016/1/13 13:13 RS-W124
M271 Morning Crank Sounds 5/783 2016/1/12 14:24 ritzall
Groovy Sunshade Bulk Purchase 14/2880 2016/1/9 7:55 Benszie
3M Clay Bar 180grams & Magic Clay Wipe Clay Block (from Taiwan) 2/515 2016/1/8 10:18 myv6
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
32 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post