Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Gear reverse tak nak 'reverse' 20/2824 2014/8/27 18:33 putrav6
Gear wont shift 5/100 2014/8/27 18:27 putrav6
Japan specs 2/62 2014/8/27 17:25 W204JPN
One Day Programme: CONVOY TO TEMERLOH 5/109 2014/8/27 16:56 shamburke
New member from Serdang 2/118 2014/8/27 12:21 movanns
E230 Alternator. 1982 model ( 123) 0/27 2014/8/27 10:49 SERVICOM
fully synthetic oil replacement interval 9/468 2014/8/26 22:52 wazirocket
W124 : Harga Alat Ganti 3/456 2014/8/26 13:10 raz
W126 Members 183/31433 2014/8/25 23:11 starbenz
W204 Japan Spec : How to stop japanese voice? 8/300 2014/8/25 20:05 benz25
CALTEX techron concentrate 12/432 2014/8/25 19:42 mugenseiki
18" & 19" Roadstone N3000 tyres 2/131 2014/8/25 19:29 126208W
Need input: Local or Recon W204 15/1403 2014/8/25 19:25 mugenseiki
remote 4/247 2014/8/25 19:18 mugenseiki
am searching for Entertainment HU for w203 2/161 2014/8/25 19:05 mugenseiki
EIS FAULTY W203 4/365 2014/8/25 18:56 mugenseiki
baru join 5/192 2014/8/25 13:26 shamburke
Engine oil for M112 V6 E240 3/225 2014/8/25 11:34 yapso
hi all 3/332 2014/8/23 8:43 derocg
Time to change the aircond compressor 14/407 2014/8/22 7:26 shahbecky
brp pam angin kete anda? 20/592 2014/8/21 1:19 nra21
W204 Members 258/32413 2014/8/20 15:41 chegukarim
W210 E270 CDI manifold motor delate 2/175 2014/8/20 9:17 Mozakib
updated tire price list 178/54071 2014/8/19 12:22 shahbecky
Suspension bushings. 14/4524 2014/8/19 9:50 gab871
Replace Rear & Front Shock Absorber 10/2257 2014/8/18 14:33 shamburke
Sudden drop of Power 4/485 2014/8/17 14:48 tcng
124 230 e problem 2/257 2014/8/16 16:52 badrulh
please help me. I want to help my father to buy his first benz. 28/3444 2014/8/14 12:46 RS-W124
Steering wheel W201 replace with W202 4/262 2014/8/13 19:32 benz25
Salam Eidul Fitri 6/615 2014/8/13 19:21 benz25
TANGKI AIR WIPER 3/405 2014/8/13 18:59 benz25
TOP SPEED 516/23490 2014/8/13 18:54 benz25
looking for the best paint shop in KL or shah alam area. 2/315 2014/8/13 13:34 sherlock
W211 E270 CDI Engine cannot crank up 10/2795 2014/8/12 12:43 bonson
Steering contact ring needed ASAP... 7/218 2014/8/12 9:44 benz25
Also a new member 2014 7/1102 2014/8/11 16:26 msvanan66
[WTS] W124 grille 0/182 2014/8/11 13:56 aar23
SLK170 Turn Rate Sensor 5/675 2014/8/10 20:25 fizzo
New member here - from terengganu 7/179 2014/8/10 11:15 badrulh
New member joining the club! catch u guys girls later!! 15/296 2014/8/10 11:12 badrulh
Kedai Sparepart Terbaik D Selangor/ KL? 2/514 2014/8/9 10:07 ibnzainal
New guy in mybenz. 3/238 2014/8/8 20:44 badrulh
Enjin Besar, Bayar Roadtax Mahal, Kena Speed 90kmh atau 110kmh? 10/933 2014/8/7 22:14 benz25
brake prob: kena tekan dua kali baru ok 13/908 2014/8/7 22:13 benz25
spring rubber buffer/coil mount set 7/248 2014/8/7 20:48 raz
W210 Members 297/42385 2014/8/7 16:32 shamburke
wiper on when right signal switch is on. 3/255 2014/8/7 12:32 badrulh
How to register a W124 as a classic car in Malaysia... 4/367 2014/8/7 12:24 badrulh
W201 Members 257/24524 2014/8/6 12:40 benz25
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
14 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 14

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1332
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post