Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Engine Shut off while driving 1/81 2016/12/3 4:06 mot88
Refresh W211 Headlights 2/99 2016/12/3 3:56 mot88
W210 v6 mula bergegar banyak semasa start engine during cold start 1/90 2016/12/2 18:11 shakeree
18" or 19" 5/299 2016/12/2 10:06 126208W
Coming soon ... 3/80 2016/11/30 3:01 VistanaSP
Looking for W203 Parts.. 1/181 2016/11/26 11:43 Stevan
Kunci W203 Problem 1/94 2016/11/23 4:29 VistanaSP
Newbee W210 owner 0/53 2016/11/23 2:44 Ajbenz2016
Pro Auto - Bandar Sunway 11/2059 2016/11/18 13:33 badrulh
updated tire price list 201/80420 2016/11/18 13:17 badrulh
W124 manual - clutch issue 2/108 2016/11/18 13:08 badrulh
Member lama 13/335 2016/11/18 13:03 badrulh
W124 230e boot spring 1/113 2016/11/17 9:51 roger
Petronas is sponsoring diesel euro 5, accommodation and food to drive down to jb 0/68 2016/11/16 10:40 mdameer
W210 Members 342/66154 2016/11/14 2:11 rogersl
Mybenz Phase-2 6/344 2016/11/12 15:26 mdameer
W203 Members 438/67712 2016/11/8 15:07 wpe4500
W210 Facelift Skirting 0/130 2016/11/8 7:25 Highlander
100 Wonderful Tips To Help Make Your Car Last 174/32787 2016/11/8 4:15 Spiderman9078
Where to find W124 year 1989 trunk filler 0/174 2016/11/8 3:27 Spiderman9078
W124 Members 799/82841 2016/11/8 0:47 Spiderman9078
2003 W211 E200 8/275 2016/11/7 14:08 oceanblu
bosch super 4 spark plug 2/157 2016/11/7 3:22 anil1328
Hi All ...Nubis with W124 200E 1995 MP 10/493 2016/11/5 18:30 Enigma7
W210 - Auxilliary Fan Little DIY 4/226 2016/11/3 19:31 buckrey
Jus drop in 1/78 2016/11/3 19:21 buckrey
W124 230e problem 2/306 2016/11/3 5:38 roger
W212 - Issues or Normal 4/388 2016/11/2 1:34 exidus
W211 E280 V6 - how to replace SBC reservoir without depressurizing? 1/136 2016/11/1 1:02 sukereta
New leather seat for w124. 2/235 2016/10/31 16:22 zaini75
W211 Airmatic 2/160 2016/10/31 12:30 300TE4M
Time End in The Beginning. 32/4552 2016/10/31 2:36 Azamli
Grey connectors on vacuum distribution block 2/964 2016/10/30 8:35 Jef
M Class Members 35/24187 2016/10/28 22:09 Mabel
Front bumper and Gearbox problem 7/484 2016/10/28 22:07 Mabel
w124230e signal problem 4/261 2016/10/28 22:04 Mabel
{URGENT} my w204 suddenly lost power and appear this 'LIGHT' 12/2737 2016/10/28 22:03 Mabel
ESC -Electric Stablity Control 9/328 2016/10/28 16:01 Mabel
S320L Key Fob 5/524 2016/10/28 15:57 Mabel
S320L Rear A/C Blowing Hot 1/289 2016/10/28 15:55 Mabel
W124 2.3 head gasket 2/176 2016/10/28 15:40 Mabel
Problem with ECU wiring W124/300E 1/110 2016/10/28 15:28 Mabel
W124 230 e 1/104 2016/10/28 15:26 Mabel
Reset limp mode 0/300 2016/10/23 13:24 xxvoicexx
Mechanic/ Workshops listing 7/764 2016/10/19 1:28 yon76er
Merc W124 Shops 6/417 2016/10/16 13:22 mdameer
Angin aircond tak kuat DAN replace key battery warning 4/452 2016/10/15 17:05 Mabel
Car Detailing For W124 230E 34/2295 2016/10/15 17:00 Mabel
Brabus Monoblock V 18" 3/449 2016/10/15 16:59 Mabel
W204 Members 278/48677 2016/10/15 16:56 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
19 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 19

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4609
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post