Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
What are some mind-blowing facts about Mercedes-Benz? 4/42 2014/12/22 16:21 soulsync
TOP SPEED 522/27541 2014/12/22 15:22 soulsync
w211 facelift front grill 1/37 2014/12/22 13:41 RS-W124
W124 230 E -engine feel like no power when early morning 0/23 2014/12/22 10:37 shahrin
Good Night... 154/11392 2014/12/21 23:41 Mabel
What are the unique and authentic design differences between BMW and Mercedes? 4/45 2014/12/21 23:35 Mabel
What is the plural form of "Mercedes"? 0/35 2014/12/21 23:30 Mabel
W202 Car ENGINE jerk or vibrate when drive at slow speed OR stop idling at traffic light 10/923 2014/12/21 23:27 Mabel
500,000 km Club 83/10301 2014/12/21 23:24 Mabel
ESP icon showing on meter panel for W211 8/607 2014/12/21 23:24 Mabel
Wan Ahmad aka damhanaw - hospitalised 9/732 2014/12/21 23:22 Mabel
Govt aims to implement new end-of-vehicle-life policy in 2015 / 2016 16/1043 2014/12/21 23:20 Mabel
Looking to buy W202 Half Cut Unit 5/232 2014/12/21 23:18 Mabel
High Mileage Car 5/156 2014/12/21 23:13 starbenz
FOR EXCHANGE 124 230E WITH 210 230E 3/137 2014/12/21 23:12 Mabel
W126 Members 187/34708 2014/12/21 23:08 Mabel
W212 E-Classe Owners 1/86 2014/12/21 23:06 Mabel
Two Doors with or without tops Mercedes Members 179/24773 2014/12/21 23:05 Mabel
AIR-COND FOR 124 230E 1/126 2014/12/21 23:03 Mabel
Is there such thing as tropicalisation nowadays? 3/196 2014/12/21 22:54 Mabel
Jumping into the deep end. 6/455 2014/12/21 22:52 Mabel
W204 Members 265/35958 2014/12/21 22:50 Mabel
updated tire price list 183/58843 2014/12/21 22:44 Mabel
salam pengenalan (again) 6/281 2014/12/21 22:43 Mabel
Salam perkenalan. 8/113 2014/12/21 22:41 Mabel
TT @ Penang 2/123 2014/12/21 22:30 Mabel
Where to buy new shock absorber for the W108 3/97 2014/12/21 22:29 Mabel
Antara w220 s280 dan s320 mana lebih baik? 2/149 2014/12/21 22:27 Mabel
First timer owner 2/62 2014/12/21 22:26 Mabel
First Time Benz Owner 14/306 2014/12/21 22:25 Mabel
W212 2013 facelift launched 4/2355 2014/12/17 9:14 MieBenz
Basic Knowledge Of Mercedes Air Con System 21/11206 2014/12/16 20:50 Loo
W211 aircond problem 1/117 2014/12/15 22:14 starbenz
TT Session @ RNR Awan Besar dd 10 Dec 2014 @ 9:00 pm 2/196 2014/12/15 8:48 shamburke
bicycle rack for SLK 200 1/189 2014/12/15 0:51 buckrey
who has test drive c180 and c200 1/264 2014/12/14 15:05 W204JPN
Assalamualaikum 3/236 2014/12/13 2:33 K-Yo
JTX engine oil 3/226 2014/12/10 13:15 RS-W124
W126 AMG spoiler full set for sales 3/375 2014/12/8 14:09 preface78
My W202 under carriage maintenance 3/522 2014/12/4 20:58 shychenko
WTS W204 FL 0/329 2014/12/2 12:04 droll
Sagging Headliner 15/4019 2014/12/1 18:22 n20nine
W203 thermostat 3/552 2014/12/1 13:44 Ahpek
W203 air con compressor 0/281 2014/12/1 0:00 Badok
W124 230e 5/455 2014/11/30 0:33 Mabel
How long do you intend to keep your present car? 79/4585 2014/11/30 0:32 Mabel
betul ke panas enjin not GOOD? 10/889 2014/11/30 0:09 Mabel
W220 Central Lock & Rear Trunk unable to open 11/494 2014/11/30 0:08 Mabel
Mercedes Benz Corporate Ladder 9/641 2014/11/30 0:04 Mabel
Is Buying a Mercedes a waste of money ? 91/6863 2014/11/30 0:00 Mabel
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
26 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 26

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1336
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3228
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post