Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Horse Power 1/278 2018/4/17 22:30 RS-W124
W123 Members 156/41894 2018/4/10 11:22 David3649
W208 CLK 230k 0/319 2018/4/9 21:55 EdwinLing
w124 '89 260E - Rough idle and stalls sometimes 1/360 2018/4/2 16:27 SERVICOM
Covering after service car 1/503 2018/3/29 11:37 SERVICOM
Power steering problem half fixed 1/410 2018/3/27 9:11 btusulu
New Mat Salleh in KK and with W203 4/934 2018/3/25 19:43 antlvk
Gear harshly masuk gear in 1st 2nd gear randomly 0/254 2018/3/25 19:41 antlvk
WHO R YOU? 322/46336 2018/3/22 13:58 ROthman
HAPPY CHINESE NEW YEAR. 2/775 2018/3/18 20:29 SERVICOM
Update info not being updated 2/575 2018/3/17 23:50 Golfer
W211 Members 182/40717 2018/3/17 23:47 Golfer
92 E220 option 653 sport chassis 2/502 2018/3/17 23:16 Mabel
install Map 1/410 2018/3/17 23:11 Mabel
W124 Members 830/93070 2018/3/17 23:09 Mabel
W203 Members 463/77306 2018/3/17 23:03 Mabel
Two Doors with or without tops Mercedes Members 213/37528 2018/3/17 22:55 Mabel
W212 E-Classe Owners 66/11260 2018/3/17 22:51 Mabel
W210 Members 359/75963 2018/3/17 22:50 Mabel
Difference btw W126 300SE and W126 300SEL. 2/430 2018/3/17 22:46 Mabel
Airmatic valve block o ring 3/278 2018/3/17 22:37 Mabel
Greetings 5/574 2018/3/17 22:35 Mabel
MyBenz T shirt 3/654 2018/3/14 21:51 Golfer
w211 Diesels 17/1818 2018/3/13 11:53 nizam9w2ms
E280 -1994, Vintage car status 2/938 2018/3/8 16:03 SERVICOM
1999 W210 no OBDII port? 1/896 2018/3/8 5:09 buckrey
w211 model 1/919 2018/3/8 5:05 buckrey
E240 - 99/04 for sale 0/1035 2018/3/7 17:19 SERVICOM
CC PJ sales carnival. 3rd & 4th March. 1/622 2018/3/6 9:39 SERVICOM
W203 Gear Problem 4/1035 2018/2/28 23:46 SERVICOM
gear and electrical issues w203 4/818 2018/2/23 14:02 RS-W124
restoring w123 1/1535 2018/2/18 7:47 SERVICOM
SRS Lights stay on 2/1088 2018/2/6 16:21 tcng
W210 gearbox overhaul 2/443 2018/1/23 17:44 sjchoo
BUY & SELL - BENZ cars only. 1/516 2018/1/18 21:39 sjchoo
Blown cylinder gasket 2/1347 2018/1/17 12:25 SERVICOM
W211 car stereo 4/641 2018/1/14 23:03 SERVICOM
PRICE TO REPAIR BROKEN VALVE AND PISTON (V6 ENGINE) 5/1433 2018/1/12 23:19 vinchor
Would like to buy used w204 for my daily driver 1/727 2018/1/10 15:54 bonson
Links to Useful Benz Resources 30/44310 2018/1/4 19:31 nizam9w2ms
Happy NEW YEAR. 3/935 2018/1/4 14:12 SERVICOM
Aircond shop 2/799 2017/12/25 7:00 shiningstar
B200 opinion please 3/520 2017/12/22 0:09 sjchoo
RENEW 1995 E28 MASTERPIECE STEERING WHEEL 6/659 2017/12/20 14:28 jason1986
LEAKING A200 0/453 2017/12/19 15:37 skcsec
W210 new fan clutch noisy 3/565 2017/12/19 3:01 apabole
How to DIY changing crankshaft position sensor W203 M111 1/471 2017/12/15 20:05 fitrijusop
Pro Auto - Bandar Sunway 13/4387 2017/12/14 16:33 fitrijusop
W211 vs w210 5/923 2017/12/14 12:34 RS-W124
W210 0/583 2017/12/3 13:13 melsolo
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
25 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 25

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1338
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4609
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post