Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
Body vibration 1/44 2016/5/27 0:00 nra21
ECU Problem 0/62 2016/5/24 22:44 cyngu5767
Meter for E124 E230, Masterpiece Converted 1/76 2016/5/23 18:49 roger
fuel also 1/66 2016/5/23 18:41 roger
W212 E-Classe Owners 26/3730 2016/5/23 16:30 anuarbenz
W124 Members 784/78212 2016/5/23 11:31 Sathis19
Rear Axle Oil Seal Leaking 4/163 2016/5/22 10:42 VistanaSP
W220 diy 5/115 2016/5/21 14:50 shakeree
Distributed cap 3/119 2016/5/21 10:01 ibnzainal
Interior and body paint 0/90 2016/5/21 5:04 haziqbenz1358
RAINY SEASON DRIVING TIPS 1/66 2016/5/21 0:36 Mabel
R230 Members 1/690 2016/5/21 0:31 Mabel
R170 Members 1/905 2016/5/21 0:30 Mabel
W221 Members 1/735 2016/5/21 0:29 Mabel
R171 Members 2/87 2016/5/21 0:26 Mabel
W126 Members 206/44147 2016/5/21 0:24 Mabel
W202 Members 211/36776 2016/5/21 0:23 Mabel
W211 Members 163/33021 2016/5/21 0:21 Mabel
W210 E200K ....COMPRESSOR ENGINE replacement/repair 2/154 2016/5/21 0:18 Mabel
Senarai Top 5 Jenama Kenderaan Paling Teruk 2/188 2016/5/21 0:07 Mabel
W212 BTH official suspension mods from MBM 12/508 2016/5/21 0:06 Mabel
Mercedes new part shop and used part shop at seberang perai or penang island. 2/380 2016/5/15 14:37 Mabel
Senarai Top 5 Jenama Kenderaan Terbaik 0/165 2016/5/15 14:34 Mabel
R129 SL Class Members 22/18928 2016/5/15 14:26 Mabel
W210 Members 329/61116 2016/5/15 14:23 Mabel
W203 Members 426/63309 2016/5/15 14:20 Mabel
Engine Running Time Bom 2/476 2016/5/15 1:00 Mabel
Car Detailing For W124 230E 28/1046 2016/5/15 0:57 Mabel
Gearbox problem with W210 6/653 2016/5/15 0:53 Mabel
Newbie to CLK200 W209 4/559 2016/5/15 0:45 Mabel
driving loose 9/728 2016/5/15 0:41 Mabel
ada bunyi part longgar pada suspension depan masa langgar bonggol atau lubang besar 36/17444 2016/5/15 0:39 Mabel
wiring problem 230e 11/1080 2016/5/15 0:31 Mabel
Adding on Reverse Cam & parking sensor 2/378 2016/5/15 0:21 Mabel
Scrape and patch for puncture. 7/321 2016/5/15 0:20 Mabel
Auto Transmission shifting problem 3/702 2016/5/15 0:16 Mabel
Interior panel 2/396 2016/5/15 0:14 Mabel
Help Needed for Leaks on W123 9/953 2016/5/15 0:13 Mabel
Peace be upon all of you 1/240 2016/5/15 0:05 Mabel
W124 230E to let go 6/519 2016/5/15 0:01 Mabel
''125 Years of Innovation'' 5/3371 2016/5/15 0:00 Mabel
Rim & Tire Queries W210 3/385 2016/5/14 23:55 Mabel
Lowering my W126 help please.. 4/159 2016/5/14 23:53 Mabel
Proud owner of w126 300se 2/178 2016/5/14 23:47 Mabel
Valeo radiators up to sept 03 prone to crack n screw up tranny. 12/7163 2016/5/14 23:46 Mabel
Head Unit Audio 50 0/139 2016/5/13 11:30 bonson
Interior Dye Coat......Make Your Interior New 18/1379 2016/5/5 15:54 Schenker
W211 E220 CDI 1/309 2016/4/30 23:53 ericlks
Tersilap guna rain remover 1/202 2016/4/26 22:33 Jaybon
Kena tukar windscreen (cracked) 4/201 2016/4/21 23:44 nra21
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
30 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 30

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post