Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
W211 E220 CDI 1/46 2016/4/30 23:53 ericlks
W202 Members 206/36536 2016/4/28 7:50 spence
Interior Dye Coat......Make Your Interior New 17/1111 2016/4/26 22:36 Jaybon
Tersilap guna rain remover 1/107 2016/4/26 22:33 Jaybon
Help Needed for Leaks on W123 8/806 2016/4/26 22:30 Jaybon
Interior panel 1/133 2016/4/26 22:24 Jaybon
Auto Transmission shifting problem 2/522 2016/4/25 11:59 tequila
W203 Members 424/62775 2016/4/25 9:08 VistanaSP
Scrape and patch for puncture. 6/231 2016/4/24 21:43 mot88
Adding on Reverse Cam & parking sensor 1/118 2016/4/23 11:37 RS-W124
Rim & Tire Queries W210 1/111 2016/4/23 11:32 RS-W124
Kena tukar windscreen (cracked) 4/117 2016/4/21 23:44 nra21
WTS: W124 230E(A) '90/'94 1/268 2016/4/21 13:15 shahbecky
Brake berbunyi 8/497 2016/4/20 3:45 ibnzainal
wiring problem 230e 10/986 2016/4/19 18:38 ezllover
can fuel divider be repair? 40/8783 2016/4/19 16:39 mdameer
air condition problem 3/411 2016/4/19 14:04 shahbecky
ada bunyi part longgar pada suspension depan masa langgar bonggol atau lubang besar 35/17191 2016/4/19 14:03 shahbecky
driving loose 8/678 2016/4/19 7:02 ibnzainal
C200k w203 power steering problem 3/170 2016/4/18 13:43 techjack
Mercedes new part shop and used part shop at seberang perai or penang island. 1/206 2016/4/15 8:26 kerrymohd
W124 Members 780/77616 2016/4/13 22:47 rayray7279
Tinting a W212. 7/444 2016/4/13 13:28 ROthman
Newbie to CLK200 W209 3/422 2016/4/13 10:28 shamburke
Rattling dashboard when stepping on gas 2/397 2016/4/13 1:54 Schenker
C200 W204 2011 Facelift - A personal review 253/32255 2016/4/11 13:54 elhefe
W221 Bluetooh / phone setting 5/333 2016/4/10 1:20 mdameer
Gearbox problem with W210 5/534 2016/4/10 1:14 mdameer
W221 2007 - Feedback Requested 3/358 2016/4/10 1:07 mdameer
W221 - Identifying suspension issue 6/443 2016/4/10 0:53 mdameer
W212 BTH official suspension mods from MBM 9/324 2016/4/10 0:49 nra21
Car Detailing For W124 230E 27/920 2016/4/8 2:20 myv6
Inspection fees 1/326 2016/4/7 22:29 mot88
The Mix of M-Benz C250 w/GO-Sheng Exhaust&Intake System 0/232 2016/4/5 10:49 GOSf1exhaust
Valeo radiators up to sept 03 prone to crack n screw up tranny. 10/6938 2016/4/5 10:41 shahbecky
Engine Running Time Bom 1/293 2016/4/4 13:04 satay1
W212 E200 - feedback needed 1/246 2016/4/4 11:51 bonson
Any workshop in Sandakan 0/176 2016/4/3 17:32 cmp
Changing W212 brake pads. 3/545 2016/3/31 13:39 nra21
Software Updates 2/323 2016/3/29 18:33 geniuz
W203 220cdi information needed 8/582 2016/3/29 15:00 mikeklh
Breaking - 1989 300SE 5/520 2016/3/24 14:13 owm
windscreen w210 cracked need replacement 5/510 2016/3/22 22:45 han
Ignition Control Module 0/348 2016/3/22 14:16 mikeklh
W220 Airmatic Problem - Advise needed 2/463 2016/3/22 12:23 myv6
W124 230E to let go 1/362 2016/3/22 12:18 myv6
Newbie in Penang 14/796 2016/3/17 19:13 rayray7279
W210 Members 327/60502 2016/3/15 23:14 kitongti
S350 1/455 2016/3/13 18:51 mdameer
Newbie Looking To Buy S Class 140/220 3/306 2016/3/13 18:42 mdameer
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
23 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 23

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1337
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post