Welcome to mybenz | mysatisfaction !, Register here.. | Home | Directory | Events | Forum | Buy and Sell | Contact Us | Planet Mybenz  
Recent Forum Topics
Topic Replies/
Views
Last Post
High pitch sound coming from fuel pump 3/180 2015/6/30 8:15 RS-W124
Newbee to the world of Benz 2/158 2015/6/27 12:30 ndwsm
Kusyen Aneka 2/385 2015/6/27 7:40 epicride
Cracked Fuel hose to fuel filter 3/296 2015/6/26 14:33 bonson
Check Engine Light appeared last night for the 3rd time 3/250 2015/6/26 14:21 bonson
Mercedes cars - Navigation Map Updates 32/863 2015/6/26 14:08 bonson
E300 Bluetec Hybrid 90/2757 2015/6/26 14:03 bftcentury
W201 Engine died when slowing down or stopping 10/235 2015/6/26 2:39 QimCheese
A Class Member 26/15301 2015/6/24 11:34 ndwsm
Tinted Film 21/714 2015/6/23 14:02 bftcentury
MIRI SARAWAK WORKSHOP 2/132 2015/6/23 13:53 tom82
Cabin filter 5/297 2015/6/23 8:54 Cosworth
Time End in The Beginning. 28/752 2015/6/22 21:40 Azamli
...salam ramadhan al kareem to all Muslim benzers 4/140 2015/6/22 16:05 ritzall
Please allow me to introduce myself 17/772 2015/6/22 15:52 cossie_mozzie
Allianz Panel Workshop. 3/186 2015/6/21 15:03 mot88
M271 Morning Crank Sounds 4/284 2015/6/21 12:29 bonson
W201 Engine died when slowing down or stopping 1/126 2015/6/21 12:10 bonson
Oil Change 2/205 2015/6/21 11:41 bonson
auto transmission oil replacement interval 2/230 2015/6/21 11:22 bonson
C Class Wiring Harnesses 52/11807 2015/6/20 2:27 yon76er
Boot Lid Buffer Replacement W203 3/269 2015/6/20 2:18 yon76er
Hi All 5/226 2015/6/20 2:15 yon76er
newbie 7/362 2015/6/20 2:15 yon76er
New Member from KL 4/361 2015/6/20 2:14 yon76er
Newbie 8/285 2015/6/20 2:09 yon76er
New member from Bandar Baru Uda JB 13/401 2015/6/20 0:45 Scud
W124 230e problem 4/305 2015/6/19 4:57 Schenker
w210 E200K local - crank but hard to start 3/274 2015/6/18 21:35 alexcus
W210 ignition problem 9/267 2015/6/16 1:07 nra21
New member 3/281 2015/6/15 23:17 Teo
W201 Members 271/29365 2015/6/15 23:10 Cosworth
CATALYTIC CONVERTER FOR W203 20/6167 2015/6/10 16:50 ritzall
E250 W212 automatic transmission fluid change. 7/835 2015/6/9 4:42 nra21
W203 Members 410/55825 2015/6/8 0:09 Mabel
w126 300 se jolting..jerk when reaching 140km/h.. 5/281 2015/6/3 20:31 mal
Increase in Fuel Consumption (FC) 11/847 2015/6/3 13:25 ritzall
Japan spec FM and GPS 1/228 2015/6/2 8:59 RS-W124
changed lower arm w203 and tyres. 7/1054 2015/5/29 11:47 wazirocket
help needed 7/451 2015/5/29 10:57 wazirocket
Need advise 1/289 2015/5/28 12:42 voltan
Gearbox leaking for w124 230e 5/333 2015/5/27 7:35 roger
Car pulling to the left badly...need advice 22/6324 2015/5/26 0:55 yon76er
PPF - Paint Protection Film 6/402 2015/5/23 12:06 voltan
W203 C180 Battery size??? 2/335 2015/5/22 15:49 YZ1981
Air-cond for 124 230e 12/557 2015/5/22 14:46 roger
Adala, 1988 300SE 1270/48150 2015/5/19 10:43 owm
Brake bunyi selepas tukar brake pad baru selepas kiri belakang. 4/404 2015/5/19 9:10 wazirocket
The Kunjis' Thread 429/14133 2015/5/19 2:40 Schenker
My Mambang Merah's Makeover 3602/105916 2015/5/19 2:34 Schenker
Login
Username:

Password:


Lost Password?

Register now!
Refine Search
Main Menu
Quick Access
Who's Online
11 user(s) are online (9 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 11

more...
Location and Benz Model
Please add your location and benz model by clicking on your "edit account" link . That way it will help other members to help you identifying your benz related problem or probably help locating nearest workshop for you .
Members vs Models
Vintage | A-Class | W123 | W124 | W126 | W140 | W201 | W202 | W203 | W210 | W211 | W220 | 
B-Class | M-Class | W204 | W221 | W212 | 2-Doors | R107 | R129 | R170 | R171 | R230
mybenz | mysatisfaction Forum Index
   W124 E,CE,D,TD Class
     *penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
yuszmyra
Posted on: 2007/12/31 3:41
Just popping in
Joined: 2006/3/23
From: Sungai Petani, Kedah
Posts: 11
Benz Model: W124, 200E
Message:
*penukaran enjin* tak jadi tukar enjin
saya akan tukar enjin kereta saya, minta tolong kawan2 yang tau apa yang perlu buat lepas penukaran enjin ni.
saya difahamkan selepas penukaran enjin dilakukan kita perlu melakukan pemeriksaan di puspakom dan di jpj.
masalahnya kereta saya didaftarkan atas nama abang saya, perlukah abang saya menghantar sendiri kereta ini untuk pemeriksaan atau hanya wakil sahaja?.
macam mana kalau enjin tak lulus semasa pemeriksaaan ?
____________________________________________________________

sorry la kawan@ tak jadi tukar enjinla! baru2 ni pi jalan kat Tam Auto SP. sembang punya sembang dia syorkan aku tukar sistem karburator ke injection sebabnya enjin aku x ada masalah sangat cuma yg bermasalah karburator saja kos dalam rm 2000 ok ker harga ni @ bleh dapat murah lg. FYI keta aku model W124 200e
npk
Posted on: 2007/12/31 8:12
Grand Sifu
Joined: 2005/5/9
From:
Posts: 9750
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin
Lebih baik, jika kamu boleh bagi kes ni ke "runner"...bayar runner fees sikit, x perlu fening2 kepala.

Runner akan "kao tim" semua.

TQ.

NPK
mohdsh
Posted on: 2007/12/31 8:59
General
Joined: 2005/5/2
From: Bangsar
Posts: 3759
Benz Model: W124 - 300E
Message:
Re: penukaran enjin
Dua isu yang berbeza dan sama penting dalam penukaran enjin.

1. Cadangan NPK untuk dapatkan "runner" adalah jalan terbaik untuk pemeriksaan PUSPAKOM dan pendftaran JPJ.

2. Sebelum itu, proses dan kerja-kerja penukaran enjin MESTI dipastikan dilaksanakan dengan teliti, lengkap dan sempurna. Hampir semua mekanik boleh menukar enjin, tetapi tidak semua yang boleh melakukan dengan baik.

So, pastikan proses isu nombor 2 dilakukan dengan sempurna sebelum memikirkan isu nombor 2.
zuhefly
Posted on: 2007/12/31 11:05
Certified Benzitos
Joined: 2007/8/27
From: Shah Alam
Posts: 1336
Benz Model: 190e
Message:
Re: penukaran enjin
Bro,

Kalau tak nak pening kepala upah runner...tak sakit kepala terutama kalau engine dah ubah saiz atau cc engine lebih 30% / 25% dari saiz asal..pls check dgn orang yg lebih arif..
Kalau nak jimat pergilah sendiri ambik cuti sehari..
Macam saya dulu saya buat sendiri...makan satu hari suntuklah...dari pagi ke petang sbb VW saya tukar engine dari 1.3 ke 1.6cc.. Pastikan kereta dalam keadaan baik (penting).. brek sempurna, lampu, lampu brek, signal dan ekzos tak ada asap hitam/putih, chasis elok (kalau karat atau pernah sambung accident tak lulus) dll...sebab semua ni kriteria untuk lulus ujian pupakom...doule check no chasis dan no engine..kalau ada kesilapan jangan pergi sendiri elok guna runner takut kereta di sita..macam tu jugak kereta accident chasis sambung akan di sita..
Di sarankan pergi pagi2 ke puspakom bayar dalam RM70 tu dululah skg tak tau.. Que kadang berjam2 kalau nasib baik sekejaplah..pengalaman saya dari pukul 9 sampai 3 petang..dapat result terus pergi ke JPJ untuk buat pengesahan tukar engine..mudah sebenarnyer tapi ambik masa lama dan kesabaran...ada kawan saya yg tak lulus ujian Pupakom sbb kereta tak dalam keadaan baik...penat beratur gagal, balik repair, datang balik untuk ujian semula..


----------------
Happy Benzing..
Zul

Membership Number: 2051

pub
Posted on: 2007/12/31 11:44
Wise Benzitos
Joined: 2006/2/23
From: KL
Posts: 554
Benz Model:
Message:
Re: penukaran enjin

bro yusz,

jangan risau! kalau anda tak buat apa2 yg menyalahi undang2, anda boleh selesaikan masalah ni sendiri, tak perlu pakai runer!runer punye caj..melampau..berbaloi kalau ambik cuti (tapi kalau nak sedekah..takpela)..owner x perlu turun, wakilkan org lain pun boleh!

tapi macam kate zulhefly&gen...make sure semua in order (borang yg diambil adalah borang yg betul), kete pun biarlah sempurna (sbb puspakom akan cek semua), yang paling penting enjin,chasis dgn gearbox mesti Ok dan sama macam dlm borang&geran..(kalau tidak, terpaksa ulang alik JPJla)

kalau ada failure part lain tuh..masih boleh dimaafkan lagik (dulu my brek ada failure..tapi puspakom just noted fail jer kat situh..yg penting no enjin/chasis sama seperti dlm borang...insyaallah lulus!


selamat berjaya..

p/s: pernah tukar enjin ke general,bunyi mcm dah berpengalaman?
abe-AL
Posted on: 2007/12/31 12:13
Certified Benzitos
Joined: 2007/12/19
From: Sunway Kinrara Puchong
Posts: 102
Benz Model: W202 Elegance 2000
Message:
Re: penukaran enjin
hi yuszmyra..

dulu i pun penah tukar engine black knight i.
tp that time i asked my pomen to do everything,
from A-Z. tau2 sumer dh siap.
so my idea:
1] go back to workshop and ask for their help
2] guna runner cam member suggest. best idea.
don't waste ur valuable time juz to save few RM.
bagi la biz skit kat mat2 runner tu so that anak bini leh
makan..hehehe
3] do it yourself. spend less RM but more time.

p/s: aku bkn runner yg ada anak bini yg nk bg makan..hehehe


----------------
Knowledge is Power, but applying the knowledge will only give results.
A man without vision shall perish.

ez77
Posted on: 2008/1/2 0:40
Certified Benzitos
Joined: 2006/10/5
From: Kajang-Tepen-Cyberjaya
Posts: 326
Benz Model: W115-W123-R170
Message:
Re: penukaran enjin
Bro, I kinda cum runner gak as part-timer for the processes for tukar enjin, call me for help..tq...ez7 0133424335


----------------
Memberships ID : 0943

....love to get all da "lone-ranger Benzers" in...okey???...Let it shine...

w115-75/sb1-77/gbo70-79/w123-80/r170-97

voda
Posted on: 2008/1/2 1:20
Home away from home
Joined: 2007/4/11
From: KEDAH
Posts: 212
Benz Model: W124
Message:
Re: penukaran enjin
Pergi JPJ seberang jaya tanya Pegawai JPJ dan cerita kes kamu.. suruh dia recommend runner. at least 10 runner cari makan sana. tayar harga sekurang 3 runner.

puspokom boleh urus dekat SP, pi tanya pegawai sana. semua boleh tanya. tak paya duit.

engin cari dekat Tam auto. tayar harga siap pasang selepas dapat runner dulu dan maklumat puspokom. Harga engin bolen tanya sifu sifu sini.

like that mesti cun, save cost dan no risk.
240D
Posted on: 2008/1/2 1:42
Wise Benzitos
Joined: 2007/2/5
From: KL - Nusajaya
Posts: 3231
Benz Model: E class & S class
Message:
Re: penukaran enjin
i selalu pakai runner...so i can concentrate on other work rather than queing at jpj and puspakom...

kira sedekah da kat runner tu..diorang pun cari makan untuk keluarga jugak...


----------------
w123 240d, 200, 250 . w115 200 . w124 230e . w126 300se . w140 s320 . E30 323i . E36 325i . E24 628csi . Jaguar XJ40 . Range Rover 4.6 . Fiat 127 series 2 . Nissan 100NX

Cougar9
Posted on: 2008/1/2 2:00
Wise Benzitos
Joined: 2005/3/26
From: Petaling Jaya
Posts: 4610
Benz Model: W201 ke?
Message:
Re: penukaran enjin

Actually, runners can do wonders and they normally do that in a shorter times than if you were to do yourselves.


C9

p/s - I earn less than a runner, so kena kerja to pay them to do the running for me.
(1) 2 3 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post